Vind de beste airco installateur in Aalten

Kom gemakkelijk en snel in contact met airco installateurs uit Aalten en omgeving. Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten. Zonder enige verplichting.

Gratis - Vrijblijvend

Airco installateurs Aalten

Top 10 airco installateurs in Aalten

Gratis offertes vergelijken Vergelijk offertes en bespaar tot 40%!

Airco installateur Aalten gezocht?

In Aalten zijn 10 airco installateurs beschikbaar. Via Airco-expres.nl vind je snel en eenvoudig een goede, maar betaalbare expert voor het installeren van een airco, onderhoud en reparatie. Onderstaand een overzicht van alle airco installateurs bij jou in de buurt. Iedere installateur heeft een eigen bedrijfspagina met hierop o.a. adres- en contactgegevens.

Benieuwd naar de prijzen en mogelijkheden? Start nu je gratis offerteaanvraag. Je ontvangt op korte termijn diverse reacties.

Benieuwd naar de prijzen? Vraag gratis offertes aan!

Overzicht van de top 10 airco installateurs in Aalten en omgeving

Vergelijk airco installateurs en bespaar op de kosten!

airco Aalten

Airco Aalten

Met een airco in Aalten houdt u het hoofd deze zomer koel. Met de steeds warmere zomers is het slim om nu al te investeren in een airco. Doordat uw huis koeler is hebt u een betere concentratie, een betere nachtrust en bent u productiever. Benieuwd naar de mogelijkheden?

Start gratis offerteaanvraag!

U ontvangt na de aanvraag tot maximaal 5 offertes van airco experts in uw regio. Vergelijk de verschillende prijzen en kies de vakman met het beste aanbod!

Op deze pagina leest u meer over het kopen en installeren van een airco in huis. We leggen u de grote voordelen uit en geven antwoord op een paar van de meest gestelde vragen. Tot slot vindt u hier praktische informatie over eventuele subsidies en kosten én krijgt u handige bespaartips!


Airco plaatsen in Aalten: hier moet u op letten!

 • De kosten voor een airco liggen tussen de €1.250,- en €2.800,-.
 • Voor het plaatsen van een airco wordt ongeveer €350,- tot €650,- gerekend.
 • Kies voor een vaste airco in plaats van een mobiele airco. Vaste airco’s bieden krachtigere koeling, verbruiken minder energie en maken minder geluid.
 • Bereken het benodigde koelvermogen met de formule: oppervlakte in vierkante meters x 100. Kies een airco die overeenkomt met de uitkomst.
 • Vergelijk verschillende aircomerken op basis van geluidsniveau, koelvermogen en energielabel.
 • Kies voor de slaapkamer een fluisterstille airco, zodat u geen hinder ondervindt van geluid.
 • Denk eraan om regelmatig onderhoud te laten uitvoeren aan uw airconditioning. Dit bevordert de efficiëntie van het systeem en voorkomt mogelijke problemen zoals storingen of defecte onderdelen.

Gratis offertes vergelijken

Vul het offerteformulier in en ontvang tot wel 5 offertes!

Kies de beste airco installateur

Vergelijk gratis offertes en kies de beste vakman!

Bespaar op de kosten

Kies de goedkoopste airco monteur en bespaar tot 40%.Wat kost een airco in Aalten?

De prijs van een airco in Aalten begint vanaf €350,- tot €600,- bij een mobiele unit. Maar de goedkoopste optie is niet altijd de beste optie! Een split airco heeft bijvoorbeeld een veel hoger vermogen en is dus meer geschikt voor grote ruimtes. Een split airco kost ongeveer €1.250,- tot €2.000,- en kiest u voor een multi-split airco dan kost deze gemiddeld €2.100,- tot €2.800,-. Voor elke extra binnenunit komen er nog eens extra kosten bij.

Tot slot is er nog de airco zonder buitenunit. De kosten van deze airco liggen gemiddeld tussen de €1.400,- tot €2.200,-.

Airco kosten 2024

Type airco Gemiddelde prijs* exclusief installatie
Split airco €1.250,- tot €2.000,-
Multi split airco €2.100,- tot €2.800,-
Airco zonder buitenunit €1.400,- tot €2.200,-

*Let op: dit zijn richtprijzen die per airco installateur verschillen. De prijs is exclusief installatiekosten. Exacte prijs weten? Vergelijk dan gratis offertes!

Airco plaatsen in Aalten?

Vind een airco monteur bij u in de buurt en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Kosten airco plaatsen

De kosten van een airco installateur liggen gemiddeld rond de €80,- per uur. Voor de installatie van een split airco liggen de totale montagekosten rond de €350,- tot €400,-. Bij een multi split airco heeft u meerdere binnenunits en loopt de prijs van de airco installateur snel op: gemiddeld rond de €600,- tot €650,-, maar houd rekening met hogere prijzen bij meerdere binnenunits.

Type airco Montagekosten inclusief voorrijkosten*
Split airco €350,- tot €400,-
Multi split airco €600,- tot €650,-
Airco zonder buitenunit €450,- tot €500,-

*Let op: dit zijn gemiddelde tarieven die kunnen verschillen. Voor de exacte prijs vraagt u het beste gratis en vrijblijvend offertes aan!

Airco Aalten plaatsen: prijsvoorbeelden 2024

Airco op boven- en benedenverdieping: deze klant wilde een airco op zowel de boven- als de benedenverdieping. Twee aparte split-airco’s bleek de goedkoopste keuze te zijn, omdat de airco’s aan verschillende kanten van het huis kwamen te hangen. Zo hoefde de vakman geen leidingen door het hele huis te plaatsen. De totaalprijs was inclusief montage €3.550,-.
Airco in woonkamer: bij deze aanvraag wilde de klant graag een sterke airco in de woonkamer, die ook de keuken en de hal zou verkoelen. De vakman heeft een 5 kW airco geplaatst van het merk Toshiba. De kosten voor materiaal en montage waren in dit geval €2.850,-.

Welke factoren hebben invloed op de prijs van een airco?

Houd er rekening mee dat de kosten van de airco in Aalten afhankelijk zijn van verschillende factoren. Hierdoor kan het zijn dat uw airco een stuk duurder of juist veel goedkoper is dan de airco van de buren!

Hieronder leggen we uit welke factoren meespelen in het bepalen van de totaalprijs:

 • Type airco: u hebt de keuze uit verschillende airco’s. De mobiele airco is in aanschaf het goedkoopst, maar in gebruik juist het duurst. Daar staat tegenover dat een airco met een split unit in aanschaf duurder is, maar in gebruik juist vele malen goedkoper!
 • Grootte en isolatiewaarde van de ruimte: het formaat van de ruimte en de isolatie hiervan bepaalt welk vermogen u nodig hebt. Hoe slechter de isolatie, hoe meer vermogen u nodig hebt om de ruimte lekker koel te houden.
 • Benodigde vermogen: welk vermogen u nodig heeft van de airco verschilt per situatie. Over het algemeen geldt: hoe hoger het vermogen, des te hoger de prijs. Een airco installateur geeft een advies als u twijfelt over het benodigde vermogen.
 • Gekozen merk: er zijn tal van merken beschikbaar. Er bestaan zowel goedkopere merken als duurdere merken. Vaak hebben de duurdere merken een iets mooier uiterlijk of een kleinere binnenunit, waardoor ze aantrekkelijker zijn. Qua kwaliteit doen de goedkopere merken echter niet onder!
 • Kosten airco installateur: de prijs van de airco monteur ligt gemiddeld rond de €80,- per uur, maar dit verschilt per bedrijf. Wilt u verzekerd zijn van de beste airco service, dan raden we aan om verschillende installateurs met elkaar te vergelijken!

airco Aalten

Waarom een airco plaatsen in Aalten?

Er zijn voldoende redenen om een airco te plaatsen in Aalten. Klimaatbeheersing is nu eenmaal steeds belangrijker nu de zomers steeds warmer worden en we ’s winters zoveel mogelijk willen besparen op gas. Met een airco doet u beide. In de zomers blijft het heerlijk koel, met als gevolg dat u energieker en productiever bent. Maar een airco kan uw huis ’s winters ook efficiënt verwarmen, waardoor u uw gasverbruik drastisch vermindert!

Er is nog meer!

Zo zorgt een airco voor een betere luchtkwaliteit omdat airco’s de lucht zuiveren. Daarnaast maken ze het leven in huis een stuk aangenamer.

Voordelen airco in huis

 • Een airco geeft heerlijke verkoeling op de warme dagen.
 • Met een airco kunt u ook uw huis verwarmen in de winter.
 • Zo bespaart u op de stookkosten en verlaagt uw CO2-uitstoot.
 • Airco’s zuiveren de lucht, waarmee de luchtkwaliteit in huis verbetert.
 • U bent met een airco productiever en energieker.

Airco monteur uit Aalten nodig?

Vind snel een airco monteur & bespaar op de kosten!

Wat doet een airco installateur in Aalten?

Overweegt u een airco in huis? Dan is het inschakelen van een airco monteur een uitstekend idee. Deze geeft u een persoonlijk advies en hij zorgt ervoor dat u de airco kiest die het beste bij u past. Wat doet een airco installateur?

Dit zijn de belangrijkste werkzaamheden van een airco installateur in Aalten:

 • Persoonlijk advies: bij de aankoop en installatie van een airco geeft de airco monteur een persoonlijk advies. Zo bent u verzekerd van het juiste merk, het beste vermogen en de beste airco voor uw situatie.
 • Airco installatie: het plaatsen van de airco besteedt u het beste uit aan een vakman. De installateur plaatst de binnen- en buitenunit op de beste plek en sluit alle leidingen aan. Hij zorgt ervoor dat de airconditioning zo zuinig mogelijk werkt.
 • Airco onderhoud: met goed onderhoud gaat uw airco langer mee. Dit zorgt er bovendien voor dat de installatie zo zuinig mogelijk werkt en voorkomt gevaarlijke situaties en storingen.
 • Airco reparaties: bij een beschadiging of een kapot onderdeel schakelt u een airco installateur in voor een snelle reparatie.

airco installatie Aalten

Airco installatie Aalten: zo gaat een airco monteur te werk

Benieuwd hoe een airco precies wordt gemonteerd? Hieronder hebben we het stappenplan van een vakman omschreven, zo weet u precies wat u kan verwachten tijdens de installatie van uw nieuwe airco!

 • Stap 1: eventueel de groepenkast uitbreiden. Wanneer je een airco laat plaatsen, dan moet deze aangesloten worden op een eigen groep in de meterkast. Heb je geen groepen meer, dan zal de monteur je meterkast uitbreiden. Zo voorkom je stroomstoring!
 • Stap 2: kies de juiste locatie. Dit doe je in overleg met de airco installateur. De airco moet minimaal 15 centimeter onder het plafond geplaatst worden en het is belangrijk dat de muur sterk genoeg is om de binnen- en buitenunit te dragen.
 • Stap 3: binnenunit plaatsen. Nu plaatst de monteur als eerste de binnenunit. Hij checkt hierbij of de unit waterpas hangt, zodat jij je niet hoeft te ergeren aan een scheve airco. Hij hangt de unit op met behulp van een beugel.
 • Stap 4: boorgaten maken. De binnenunit wordt met een leiding verbonden aan de buitenunit. Voor deze leiding maakt de vakman nu een boorgat in de muur van ongeveer 65 millimeter. Hij haalt daarna de leiding erdoorheen.
 • Stap 5: buitenunit plaatsen. Met een zelfde soort beugel monteert de vakman nu de buitenunit aan de muur. Met een afdekkoof en een speciale muurkaf hoeft u zich geen zorgen te maken over een lelijke buitenunit tegen uw huis aan: de buitenunit ziet er stijlvol uit.
 • Stap 6: aansluiten van de binnen- en buitenunit. Deze stap wordt alleen gedaan door een erkend airco monteur, omdat er gewerkt wordt met koelmiddel. De vakman sluit de koelleidingen op de binnen- en buitenunit aan en vult de installatie. Hierna controleert hij nog alles voordat hij u een korte uitleg geeft, zijn spullen weer inpakt en vertrekt.
Kiest u voor een airco zonder buitenunit? Dan ziet het installatieproces er grotendeels hetzelfde uit. In plaats van een buitenunit, wordt er aan de buitenkant een rooster geplaatst. De vakman legt een afvoerleiding aan naar buiten, waardoor het condens naar buiten loopt. Je kunt dit gewoon op je oprit of in de tuin laten lopen zodat het wordt opgenomen, maar het is eventueel ook mogelijk om een afvoerputje in de grond te plaatsen.

Airco installeren: hoe lang duurt het?

Meestal neemt het plaatsen van een airconditioning één werkdag in beslag. Dit hangt wel af van het type airco dat u laat plaatsen. Een multi split airco met meerdere binnennunits kan meerdere werkdagen in beslag nemen. Dat heeft vooral te maken met de leidingen die de vakman in huis moet aanleggen en eventueel moet wegwerken.

Tijdens de montage ervaart u misschien korte momenten van geluidsoverlast. Dat is vooral het geval bij het ophangen van de units en het maken van de boorgaten in de muur voor de buitenunit. Gelukkig zijn dit maar korte momenten en is het de rest van de dag wel relatief rustig tijdens de installatie!

Waar plaatst u de binnen- en buitenunit?

De buitenunit plaatst u het beste in de schaduw: hangt deze in de zon, dan duurt het langer voordat er koude lucht naar binnenkomt. Wat de locatie betreft is er veel mogelijk: tegen de muur wordt veel gedaan, maar iets subtielere keuzes zijn bovenop het garagedak, een aanbouw of dakkapel.

Voor de binnenunit geldt dat je deze het beste zo hoog mogelijk plaatst: zo koelt de ruimte sneller af. Houd in ieder geval 15 centimeter vrij tussen de airco en het plafond en de muren voor een goede luchtcirculatie en let op dat de stroom koude lucht niet rechtstreeks op u gericht is als u op de bank zit. Een airco installateur helpt u met het maken van de juiste keuze.

Airco installatie Aalten: type airco’s en kosten

Bij de installatie van een airco in Aalten heeft u de keuze uit tal van verschillende opties en modellen. Voordat u een airco koopt is het belangrijk om u goed in te lezen in de verschillende type airco’s. Er is namelijk niet één beste soort airco, maar wel een beste airco voor uw situatie! In deze tabel vind je de belangrijkste eigenschappen en voor- en nadelen van verschillende soorten airco’s.

Type airco Voordelen Aandachtspunten
Mobiele airco (is te verplaatsen) Goedkoop in aanschaf en heeft geen installatie nodig Hoge verbruikskosten, grote machine die lastig te verplaatsen is, koelt niet efficiënt af, maakt veel geluid, er moet altijd een afvoerslang door een open raam of deur naar buiten hangen.
Split airco (vaste airco met binnen- en buitenunit) Geluidsstil, kleine binnenunit, koelt efficiënt uw huis af U betaalt installatiekosten
Multi split airco (meerdere binnenunits mogelijk op één buitenunit) Geschikt voor het koelen van meerdere kamers en ruimtes of zelfs verdiepingen U betaalt installatiekosten, moet leidingen door het huis laten aanleggen
Airco zonder buitenunit (monoblock airco, afvoerleiding naar buiten maar geen buitenunit) Goedkoop te plaatsen, u hoeft geen buitenunit op te hangen en is vaak goedkoper in aanschaf Grotere binnenunit dus iets minder subtiel, motor zit in huis dus vaak iets luider.

Hieronder leggen we uit welke verschillende soorten airco’s er zijn. Twijfelt u nog? Laat u dan persoonlijk adviseren door een monteur! Vraag gratis offertes aan en bespaar tot wel 40% op de kosten!

1. Mobiele airco

De mobiele airco is het goedkoopst in aanschaf. Dit is een grote machine die u zelf kan verplaatsen. Hij staat dus niet standaard op één plek en is geschikt als u meerdere kamers op verschillende momenten wilt verkoelen. Bijvoorbeeld: de studeerkamer overdag en de slaapkamer ’s nachts. Het is niet de meest praktische keuze: de grote machine is lastig in uw eentje te verplaatsen en is bovendien erg duur in gebruik. Een split airco is een beter alternatief.

2. Split airco

De split airco is een vaste airco. Deze bestaat uit een binnenunit en een buitenunit. Deze zijn door middel van leidingen met elkaar verbonden en het is dus belangrijk dat ze niet te ver van elkaar af geplaatst worden.

Een split airco is een stuk kleiner en subtieler dan een mobiele airco. Bovendien is het rendement een stuk hoger en zijn ze in gebruik veel goedkoper. Dit type airco is geschikt voor het verkoelen van één kamer of verdieping, afhankelijk van de grootte en het vermogen. De motor van de airco zit in de buitenunit waardoor u minder geluidsoverlast hebt. De prijzen beginnen vanaf €1.300,- tot €1.600,- voor een splitairco van 2,5 kW. Dit is geschikt voor ruimtes tot 70 m². Denk bijvoorbeeld aan een woonkamer en open keuken. Wilt u graag meerdere slaapkamers kunnen koelen, dan is een airco van 3,5 kW of zelfs 5 kW een betere keuze. De prijzen hiervoor beginnen vanaf €1.500,-.

Koelvermogen Geschikt voor welke ruimte? Gemiddelde prijs*
2,5 kW Tot 70 m³ €1.300,- tot €1.600,-
3,5 kW Tot 120 m³ €1.500,- tot €1.700,-
5,0 kW Tot 170 m3 €1.600,- tot €2.200,-
7,0 kW Tot 240 m³ €2.000,- tot €2.500,-

*Let op: dit is de gemiddelde prijs, inclusief montage en btw. Exacte prijzen weten? Vergelijk dan gratis offertes!

3. Multi split airco

Een multi split airco bestaat uit één buitenunit, verbonden met meerdere binnenunits. Dit is dus een perfecte keuze als u meerdere verdiepingen en kamers wilt verkoelen of verwarmen! Aan één buitenunit kunt u tot wel 8 binnenunits aansluiten. Dit is dus een perfect klimaatsysteem voor grote huizen.

Let op: door de hogere montagekosten voor een multi-split airco met meerdere binnenunits, kán het soms goedkoper zijn om te investeren in meerdere split airco’s in plaats van een multi split airco. Reken dit dus goed uit als u veel binnenunits wilt laten plaatsen.

De prijs van een multi split airco met 2 binnenunits kost gemiddeld €2.500,- tot €4.000,-. De prijs stijgt naarmate u meerdere binnenunits plaatst, gemiddeld €800,- tot €1.000,- per extra binnenunit. Dit is nog exclusief de montage van deze extra binnenunits, dus houd daar rekening mee! De meeste airco installateurs geven een kwantumkorting naarmate u meer binnenunits laat plaatsen, waardoor de kosten per unit dalen!

Multi split airco Gemiddelde prijs*
Multi split airco met 2 binnenunits €2.500,- tot €4.000,-
Multi split airco met 3 binnenunits €3.300,- tot €5.000,-
Multi split airco met 4 binnenunits €4.100,- tot €6.000,-
Multi split airco met 5 binnenunits €4.900,-tot €7.000,-
Elke extra binnenunit €800,- tot €1.000,-

*Let op: dit is de gemiddelde prijs, inclusief montage en btw. Exacte prijzen weten? Vergelijk dan gratis offertes!

4. Airco zonder buitenunit

Tot slot is er de airco zonder buitenunit. Dit heet ook wel een monoblock airco. Een voordeel van deze airco is dat het goedkoper is. Ook hoeft u aan de buitenkant van het huis geen grote unit te hangen. De monoblock airco heeft wel een afvoer naar buiten nodig. Vaak wordt dit aan de buitenkant van de gevel afgewerkt met een ventilatierooster waaruit het vocht naar buiten loopt. Houd er rekening mee dat deze airco iets meer geluid maakt, omdat de motor in de unit in huis zit. Ook is hij iets groter en misschien lomper dan een split-airco. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar als u klein woont dan is het wel slim om een kleiner model te overwegen.

De kosten voor een airco zonder buitenunit liggen rond de €1.400,- tot €2.200,-.

Besparen op de kosten van een airco in Aalten?

Vergelijk gratis offertes en bespaar zo tot wel 40%!

Gratis offertes ontvangen

Airco plaatsen Aalten: verschillende modellen

Behalve verschillende soorten airco’s, zijn er ook nog eens verschillende toepassingen van de vaste airco’s. Zelfs als u weinig extra ruimte heeft in huis is het dus mogelijk om toch een goede plek te vinden voor de binnenunit. Zo heeft u de keuze uit de volgende modellen:

 • Wandmodellen: dit model airco komt het vaakst voor. De binnenunit wordt aan de wand gemonteerd, op een plek waar u zo min mogelijk overlast ervaart. Het wandmodel is in veel gevallen de goedkoopste optie, omdat deze zoveel wordt gebruikt: de units worden namelijk in grote oplages geproduceerd! Qua bediening kunt u denken aan een afstandsbediening of zelfs uw eigen smartphone bij de luxere merken. Dit model haalt de lucht binnen aan de bovenkant van de unit en blaast de koude lucht aan de voorkant weer uit.
 • Casettemodellen: een cassettemodel airco wordt vooral geplaatst aan het plafond. Oorspronkelijk werden ze veel gebruikt als inbouwmodellen, al worden ze ook steeds vaker gewoon tegen het plafond geplaatst. De cassettemodellen zuigen lucht aan in het middel van de airco. Aan de vier zijkanten blaast dit model de koude lucht weer uit.
 • Vloermodellen: dit model lijkt op de vloer te staan, maar is in de meeste gevallen onderaan de muur gemonteerd. Voor praktische redenen is het slim om de airco óf strak tegen de vloer te plaatsen óf om minimaal 7 tot 10 centimeter ruimte onder aan de airco te houden: zo kunt u er nog gemakkelijk bij met de stofzuiger. Het voordeel van deze vloermodellen is dat u ze eenvoudig in een hoekje weg stopt en ze zo minder opvallen dan een wandmodel. Dit type airco zuigt de lucht binnen aan de voorkant: aan de boven en voorkant komt daarna de koude lucht weer uit het apparaat.

Airco plaatsen: in welke ruimte?

U bepaalt natuurlijk zelf waar u de airco laat plaatsen: meestal is dit op de plek waar u de koelte het meest nodig heeft! De woonkamer wordt vaak gekoeld, net zoals de slaapkamers. Maar er zijn ook mensen die juist in hun kantoorruimte een airco nodig hebben voor hun productiviteit! Wil je het hele huis graag gekoeld houden, dan is het ook mogelijk om in de hal een sterke airco te plaatsen die voldoende vermogen heeft voor het koelen van het grootste deel van het huis.

Dit zijn een paar mogelijkheden:

 • De slaapkamer: met warm weer slapen we een stuk slechter, en dat heeft een grote invloed op het humeur, op de energie van die dag en de productiviteit. Niet gek dus dat veel mensen kiezen voor een airco in hun slaapkamer. Zij kunnen gewoon onder hun dekbed blijven slapen en hebben geen last van de hitte. Slaapt u in de zomer ook zo slecht? Dan kan de slaapkamer een geschikte plek voor de airco zijn! Voor in de slaapkamer is een stille airco de beste keuze. De airco’s van Mitsubishi en Daikin hebben een geluidsniveau vanaf 19 dB, dat staat gelijk aan fluisteren op anderhalve meter!
 • De woonkamer: de woonkamer is voor veel mensen de plek waar zij de meeste tijd doorbrengen. Het is dus logisch om ervoor te kiezen deze ruimte te koelen met een airconditioning. Bovendien kan de airco de woonkamer heel efficiënt opwarmen in de winter, waardoor uw slaapkamers niet zoveel verwarmd worden. Dit scheelt enorm hoge energiekosten! Kies voor de woonkamer een airco met voldoende vermogen. Een split-airco van 3,5 kW is voldoende voor een woonkamer tot wel 120 m³.
 • De werkkamer: bij een temperatuur van 25 graden of hoger daalt de productiviteit met 2% per graad. Wilt u de hele dag productief aan het werk zijn en liever niet al om ’s ochtends 7 uur beginnen dan doet u er verstandig aan om de werkkamer te koelen met een airco. De werkkamer is vaak een relatief kleine ruimte. Daarom kiezen veel mensen voor een multi-split airco, waarbij ze ook een binnenunit in de werkkamer hangen.
 • Kantoor- of bedrijfspand: ook hier geldt dat de productiviteit enorm daalt naarmate de temperatuur stijgt. Bovendien is de werkgever verplicht om een gezonde en veilige werkomgeving te creëren. Wilt u uw kantoor- of bedrijfspand koelen, kies dan voor een multi split airco met een hoog vermogen. Met een compleet klimaatsysteem houdt u de temperatuur op kantoor aangenaam voor al uw medewerkers.

Airco onderhoud

Een belangrijke taak van airco installateurs is airco onderhoud. Airco onderhoud is ongeveer eens per jaar nodig. Dit garandeert een zo’n lang mogelijke levensduur. Bovendien kan structureel onderhoud storingen en andere beschadigingen voorkomen. Zo bespaart u op termijn ook nog eens op de reparatiekosten.

Mag ik mijn airco zelf onderhouden?

Bepaalde onderdelen van het airco onderhoud kunt u zelf uitvoeren. Zo kunt u jaarlijks een korte visuele check doen om te zien of de airco’s er nog goed uitzien. Met een stofzuiger maakt u de filters goed schoon. Eventueel spoelt u deze daarna af met lauwwarm water als ze echt ernstig vervuild zijn. Airco onderhoud bestaat uit het reinigen van de filters, verdamper, condensor en de afvoer en pomp. Ook zal de vakman het koudemiddel weer bijvullen. De kosten voor eenmalig onderhoud liggen rond de €140,-

airco reparatie Aalten

Hoe werkt een airco in Aalten?

Als u overweegt een airco in Aalten te kopen, dan is het wel zo fijn als u weet hoe een airco precies werkt. Airco’s werken op basis van een natuurkundig proces: het kookpunt van een vloeistof is te verlagen door de druk te veranderen. Bij het verdampen van een vloeistof neemt het warmte op uit de omgeving en bij het condenseren van een vloeistof geeft het de warmte juist weer af.

Bij een airco installatie zorgt de compressor ervoor dat het koudemiddel onder hoge druk naar de binnenunit gaat. In de binnenunit is een verdampingsproces gaande, dat ervoor zorgt dat de warmte uit de ruimte wordt opgenomen. Een expansieventiel zorgt ervoor dat de druk op het koudemiddel verlaagt: hierdoor gaat het koudemiddel in de buitenunit condenseren. Zo wordt de warmte van binnen dus afgegeven aan buiten, en houdt u binnen koele lucht over. Uiteraard herhaalt dit proces zich steeds weer, zodat het binnen heerlijk koel blijft.

Airco die ook verwarmt: is dit een slimme keus?

Een airco die uw huis ook verwarmt is eigenlijk een lucht-lucht warmtepomp. Omdat dit systeem geen fossiele brandstof gebruikt is het een milieuvriendelijke keuze om de temperatuur in huis te regelen.

Dat is zéker met de stijgende gasprijzen erg belangrijk!

Verwarmen met de airco houdt in dat uw kamer veel sneller op temperatuur is en dat u hiermee flink gas bespaart. Wel is het goed om te weten dat de airco alleen de kamer waarin hij staat verwarmt en niet de rest van het huis. Dat kan een groot voordeel zijn, de meeste mensen willen hun slaapkamers toch niet verwarmd bijvoorbeeld, maar het is wel goed om hiervan op de hoogte te zijn.

Wanneer wel verwarmen met een airco?

Als u zonnepanelen heeft of deze wil plaatsen, om de extra stroomkosten te dekken. Ook is het vooral belangrijk dat uw huis goed geïsoleerd is en dat de airco zelf een hoog genoeg vermogen heeft om de ruimte comfortabel warm te maken.

Wanneer niet verwarmen met een airco?

Als u geen zonnepanelen heeft en deze ook niet in de toekomst wilt laten plaatsen, als uw huis niet goed geïsoleerd is waardoor u de warmte snel kwijtraakt of als u graag ook de rest van uw huis verwarmt. Als u twijfelt, vraag dan een airco specialist om een persoonlijk advies!

Airco Aalten kopen: waar moet ik op letten?

Het kopen van een airco in Aalten is niet iets dat u zomaar doet. Om er zeker van te zijn dat u de beste airco kiest, is het dus belangrijk dat u zich goed inleest. Er zijn verschillende airco modellen en systemen. Vraag uzelf af welke functies u belangrijk vindt en of u het ook belangrijk vindt dat de airco er nog mooi uit ziet of dat u gewoon het goedkoopste model wilt, ongeacht het uiterlijk.

Hieronder geven we u een paar belangrijke aandachtspunten voor het kopen van een airco. Als u nog twijfelt dan is een persoonlijk advies belangrijk! Start gratis offerteaanvraag en vind zo snel een vakman bij u in de buurt!

1. Type airco

De eerste keuze die u moet nemen is het type airco. Wat wilt u? Wilt u één verdieping kunnen verkoelen en verwarmen? Dan is een split airco de beste keuze. Wilt u graag meerdere verdiepingen koelen, dan is een multi split airco misschien een betere optie. Als u twijfelt, laat u dan adviseren door een vakman.

Type airco Wanneer de beste keuze?
Split airco Als u één kamer of ruimte wilt koelen/verwarmen en het liefst zo min mogelijk geluid hoort.
Multi split airco Wanneer u meerdere kamers of verdiepingen wilt koelen, zonder dat er meerdere buitenunits aan uw buitenmuur hangen
Airco zonder buitenunit Als u één ruimte of kamer wilt koelen of verwarmen zonder dat u een buitenunit aan de muur hoeft te hangen

2. Het vermogen

De volgende stap is kijken naar het juiste vermogen. Een te laag vermogen zorgt ervoor dat de airco de ruimte niet efficiënt genoeg afkoelt of verwarmt en een te hoog vermogen zorgt er weer voor dat de installatie onnodig veel stroom verbruikt. Belangrijk dus om u hierop goed in te lezen! Een airco installateur geeft u een persoonlijk advies, maar u kunt met de volgende vuistregel ook zelf het benodigde vermogen berekenen.

Neem de inhoud van de ruimte in kubieke meters en vermenigvuldig dit met factor 30 (bij een goed geïsoleerde ruimte), factor 40 (bij een redelijk geïsoleerde ruimte) of factor 50 (bij een slechter geïsoleerde ruimte). Dus bijvoorbeeld. Uw goed geïsoleerde woonkamer van 95 m³ heeft een airco nodig met het vermogen van (95 m³ x 30) 2.8 kW.

Oppervlakte ruimte Inhoud ruimte (bij een hoogte van 2,70m) Benodigd vermogen (bij een redelijk geïsoleerde ruimte)
20 m² 54 m³ 2.2 kW
40 m² 108 m³ 4.3 kW
60 m² 162 m³ 6.5 kW
80 m² 216 m³ 8.6 kW

Let op: dit zijn gemiddelden. Wilt u exact weten hoeveel vermogen u nodig heeft, vraag dan een ervaren installateur.

Op zoek naar een airco installateur in Aalten?

Kies snel de monteur met het beste aanbod en bespaar op de kosten!

3. Welke functies wil ik?

Het is belangrijk om na te denken over de functies van de airco. Wilt u alleen kunnen koelen in de zomer? Dat is uiteraard een optie. Maar tegenwoordig zijn airco’s ook geschikt om uw huis efficiënt te verwarmen. Dit is zeker het overwegen waard, omdat u hiermee uw gasverwarming nauwelijks nog gebruikt. Dat is, met het oog op de alsmaar stijgende gasprijzen, een heel groot voordeel.

Daarnaast zijn er airco’s die naast het zuiveren van de lucht ook ontvochtigen!

Extra optie Omschrijving Gemiddelde prijs*
Verwarmen via de airco Hiermee verwarmt u efficiënt uw huis, waardoor u ’s winters op de stookkosten bespaart. Ook wel een lucht-lucht warmtepomp genoemd! Bij diverse modellen bij de prijs inbegrepen (alleen bij split airco’s)
Design airco Heeft een mooiere uitstraling en past daardoor perfect in uw interieur €400,- meerprijs
Bestuurbaar met wifi U kunt met uw smartphone vanaf de bank de temperatuur en andere instellingen aanpassen, zonder dat u hoeft op te staan €90,- tot €190,- meerprijs
Sensor De airco gaat automatisch aan wanneer er mensen in de ruimte zijn, zodat hij niet onnodig veel energie gebruikt Op aanvraag

4. Wat is het stroomverbruik?

Wilt u een airco die zo zuinig mogelijk is, dan is het belangrijk om te kijken naar het energielabel. Hoe beter dit energielabel, hoe minder stroom de airco verbruikt. Airconditioning met label A+++ zijn het meest efficiënt en verbruiken zo min mogelijk stroom. Dit zijn vaak split units. Een mobiele airco heeft over het algemeen een lager energielabel en is in gebruik dus een stuk duurder.

Het stroomverbruik verschilt enorm per type airco. In de tabel hieronder kunt u zien wat een airco per jaar ongeveer kost aan stroomverbruik en wat u dit oplevert.

Type airco Stroomverbruik per uur Stroomverbruik per dag* Stroomverbruik per jaar**
Multi split airco (2 of meer binnenunits) 1,65 KwH – €0,89 13,2 KwH – €7,84 528 KwH – €299,20
Single split airco 0,75 KwH – €0,41 6 KwH – €3,24 240 KwH – €129,60

*Let op: hierbij gaan we uit van een gemiddeld verbruik van 8 uur per dag en een prijs van €0,54 per kWh.
** Let op: hierbij gaan we uit van een gemiddeld verbruik van 40 dagen per jaar, 8 uur per dag.

5. Heb ik een vergunning nodig?

Wanneer u kiest voor een airco met een buitenunit, dan geldt in principe dat u het volume van het bouwwerk (uw huis) vergroot. Daardoor is het plaatsen van een buitenunit in theorie vergunningplichtig.

Maar let op!

In de meeste gevallen geldt voor een buitenunit van een airco een uitzondering, omdat het gaat om een kleine verandering in volume. Toch kan het per gemeente verschillen of u wel of niet een vergunning moet aanvragen. Voordat u een airco laat plaatsen is het dus altijd belangrijk om dit te controleren bij uw gemeenteloket.

6. Het geluidsniveau

Het geluidsniveau van een airco mag maximaal 40 dB zijn tussen 19:00 ’s avonds en 07:00 ’s ochtends. Overdag ligt het maximale geluidsniveau iets hoger: 45 dB. Het gaat om het geluidsniveau gemeten vanaf de erfgrens, dus niet vlak naast de airco. Gelukkig voldoen de meeste airco’s aan dit maximum geluidsniveau, maar het is wel goed om te controleren of u zelf uw airco niet te luid vindt.

Type airco Geluidsniveau
Mitsubishi SRK/SRC 20ZS-W Wandmodel Vanaf 19 dB
Daikin FTXM2OR/RXM Wandmodel Vanaf 19 dB
LG Standard Plus PC12SC Vanaf 19 dB
Panasonic KIT-TZ25-WKE wandmodel Vanaf 20 dB
LG Standard Plus PC24SQ Vanaf 20 dB

Vind een ervaren airco monteur in Aalten!

Bespaar op de kosten en kies bovendien de installateur die het beste bij u past!

Gratis - Vrijblijvend

Welke merken airco’s zijn er?

Bent u op zoek naar een airco installatie in Aalten? Er zijn verschillende airco merken te vinden. Een installateur helpt u met het kiezen van het juiste merk. Er is niet één beste merk maar wel een beste merk voor uw situatie. Vraag uzelf daarom eerst af wat u belangrijk vindt. Wilt u een zo’n klein mogelijke binnenunit of vindt u dit iets minder belangrijk als u maar een goede prijs betaalt?

Merk Energielabel Geluidsvolume Garantie Voordelen
Mitsubishi A++ tot A+++ 19 dB tot 26 dB 5 jaar fabrieksgarantie Strakke uitstraling, verkrijgbaar in verschillende modellen. Geschikt voor elk interieur
Panasonic A++ tot A+++ 20 dB tot 34 dB 5 jaar fabrieksgarantie Fluisterstille airco’s met wifi. Bedienen vanaf uw smartphone!
Daikin A++ tot A+++ 19 dB tot 27 dB 5 jaar fabrieksgarantie, mogelijkheid om te verlengen tot 10 jaar garantie op onderdelen Goede airco’s in het midden-segment, geschikt voor een gemiddeld budget
Toshiba A++ tot A+++ 28 dB tot 25 dB 1 jaar fabrieksgarantie Eén van de goedkopere merken, geschikt voor klein budget
LG A++ tot A+++ 19 dB tot 20 dB 5 jaar fabrieksgarantie Luxe merk met design airco’s, ook geschikt om aan te sluiten op de zonnepanelen.
Samsung A++ tot A+++ 19 dB tot 21 dB 5 jaar fabrieksgarantie Uitstekend energielabel en geschikt voor kleine en grote ruimtes, worden veel toegepast in woon- en slaapkamers.

Een monteur biedt u onder meer de keuze uit deze belangrijke merken:

Mitsubishi
Dit merk biedt uitstekende klimaatsystemen voor particulieren en bedrijven. Met hun nieuwe inverterwarmtepomptechnologie maken zij één van de meest efficiënte klimaatoplossingen die er te vinden zijn. Mitsubishi biedt onder het model RAC Room Airconditioning verschillende modellen aan, waaronder ook design wandunits. Kies bijvoorbeeld voor de ZEN-line in zwart voor een strakke en moderne uitstraling. Deze modellen zijn ook in het wit en zilver verkrijgbaar.

Type Mitsubishi airco Geluidsniveau Airco vermogen Vermogen voor verwarmen Energielabel
Mitsubishi Heavy Industries SRK20ZS-WF 21 dB 2 kW 2,7 kW A++
Mitsubishi Electric MSZ-AP35VGK 19 dB 3,5 kW 4 kW A+++
Mitsubishi Heavy Industries SCM40ZM-S 47 dB 4 kW 5 kW A++

Panasonic
Dit merk biedt zowel single split als multi split airco’s aan. Ze hebben een eenvoudige installatie en zijn te bedienen vanaf uw smartphone! Populair zijn de Etherea modellen, met energieklasse A++! Bovendien zijn ze fluisterstil en gebruiken ze slechts tot 19 dB! Geen geluidsoverlast meer in huis dus!

Type Panasonic airco Geluidsniveau Airco vermogen Vermogen voor verwarmen Energielabel
Panasonic TZ25-WKE 20 dB 2,5 kW 3,4 kW A++
Panasonic CS-Z35VKEW Etherea 19 dB 3,5 kW 4 kW A+++
Panasonic KIT-BZ50-XKE 27 dB 5 kW 5,8 kW A++

Daikin
Met meer dan 80 jaar ervaring in de koeltechniek is Daikin een echt betrouwbaar merk. Zij ontwikkelen steeds nieuwe producten met het oog op een beter milieu. De airco’s zijn bovendien eenvoudig in gebruik en koelen zowel als verwarmen!

Type Daikin airco Geluidsniveau Airco vermogen Vermogen voor verwarmen Energielabel
Daikin Perfera FTXM25R 19 dB 2,5 kW 3,2 kW A+++
Daikin Stylish FTXA35AW 19 dB 3,5 kW 4 kW A+++
Daikin Comfora FTXP50M 20 dB 5 kW 5,8 kW A++

Toshiba
Dit Japanse merk levert al meer dan 40 jaar airco’s aan Nederland. U bent bij dit merk aan het juiste adres voor single- en multi split airco’s én alles in 1 systemen waaraan u ook uw vloerverwarming aansluit!

Type Toshiba airco Geluidsniveau Airco vermogen Vermogen voor verwarmen Energielabel
Toshiba Haori 19 dB 2,5 kW 3,2 kW A+++
Toshiba Seiya RAS-B13J2KVG-E 21 dB 3,5 kW 4 kW A++
Toshiba Daiseikai 9 RAS-25SKVR-E 20 dB 4,5 kW 5,5 kW A++

LG
Als u op zoek bent naar een A-merk airco, dan is LG een uitstekende keuze. De airco’s zijn fluisterstil, zien er mooi uit en hebben een hoog energielabel.

Type LG airco Geluidsniveau Airco vermogen Vermogen voor verwarmen Energielabel
LG Dualcool Prestige PC12SQ 19 dB 3,5 kW 4 kW A+++
LG Artcool Mirror AC12BQ 20 dB 3,5 kW 4 kW A++
LG Standard Plus PC18SK 21 dB 5 kW 5,8 kW A++

Prijssegment verschillende airco merken

Benieuwd wat de kosten zijn van de verschillende merken? In de tabel hieronder vindt u het prijssegment van verschillende airco’s. Zo krijgt u het beeld van het merk airco dat past bij uw budget!

Segment Merken Gemiddelde prijs*
Laag Eurom
Maxicool
Toshiba
€950,- tot €1.800,-
Midden Lg
Mitsubishi
Daikin
€1.100,- tot €2.000,-
Hoog Samsung
Panasonic
€1.400,- tot €2.400,-

Airconditioning Aalten: handige bespaartips!

Overweegt u een airconditioning in Aalten maar wilt u niet te veel geld uitgeven? Dat snappen wij natuurlijk: daarom geven we u hieronder een paar praktische bespaartips!

 • Tip 1: kies een lokale airco monteur. Een airco monteur uit Aalten is altijd goedkoper dan een monteur uit de andere kant van het land. U betaalt namelijk veel minder voorrij- en leveringskosten!
 • Tip 2: kies een voordelig merk. Merken als Carrier, Tristar en Sharp bieden kwalitatieve airconditioning aan tegen scherpe prijzen. Het grootste verschil zit vaak in de manier van bedienen en het uiterlijk van de airco en niet zozeer in de kwaliteit.
 • Tip 3: meerdere kamers in huis koelen? Kijk of het kopen van meerdere single split airco’s niet goedkoper is dan één multi split airco. Door de hoge installatiekosten valt dit mogelijk duurder uit.
 • Tip 4: help zelf mee. Bereid de ruimte vast voor op de installatie en vraag de installateur welke voorbereidende werken u kunt uitvoeren. Vaak is het mogelijk om zelf de binnen en buitenunit te monteren en deze later aan te laten sluiten door een expert!
 • Tip 5: vergelijk gratis offertes! Zo vindt u snel en eenvoudig de vakman met het beste aanbod en bespaart u tot wel 40% op de kosten.

Is er een subsidie voor airco’s?

Op dit moment is er helaas geen subsidie voor de koop en installatie van een airco. Wel kunt u een subsidie aanvragen voor de installatie van een warmtepomp! Een warmtepomp is vaak ook in staat om te koelen, waardoor u toch een aangename temperatuur in huis hebt. Hiervoor vraagt u de ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) aan.

airco installateur Aalten

Besparen op de kosten van een airco in Aalten? Vergelijk gratis offertes!

Wilt u ook deze zomer nog genieten van een aangename temperatuur in huis zodat u energieker bent? Twijfel dan niet en schakel snel een airco monteur uit Aalten in! Deze geeft u een persoonlijk advies zodat u de beste airco kiest. Nog op zoek naar een vakman?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt daarna zo snel mogelijk tot maximaal 5 offertes. Neem de tijd om de verschillende prijzen met elkaar te vergelijken en kies zo de airco installateur met het beste aanbod! Uw besparing loopt op tot wel 40% op de totaalprijs. Bovendien is de offerte gratis en verder helemaal vrijblijvend, dus zit u nergens aan vast!

Gratis offertes vergelijken

Veelgestelde vragen

Wanneer u een airco in huis overweegt, zijn vast een aantal vragen die in u opkomen. Waar moet u de airco plaatsen? Welk vermogen heb ik nodig? En wat kost een airco in huis? Om uw zoektocht naar het antwoord makkelijker te maken, vindt u hieronder het antwoord op de veelgestelde vragen!


U bepaalt zelf waar u de airco plaatst. Veel mensen plaatsen de airco in de slaapkamer, zodat zij een goede nachtrust hebben. Hierdoor bent u overdag productiever én energieker. Qua locatie is het wel belangrijk dat de airco goed geplaatst wordt, zodat u hier geen overlast van ervaart. Een monteur helpt u hierbij.
De kosten van een airco installatie beginnen vanaf €350,- tot €400,- bij een split airco. De installatie van een multi split airco kost gemiddeld €600,- tot €650,- en de prijs loopt op bij meerdere binnenunits. Bij een monoblock airco liggen de kosten voor de installatie rond de €450,- tot €500,-. Let op: dit is nog zonder de montagekosten!
Het gemiddelde uurtarief van een airco monteur ligt rond de €80,-. Dit verschilt per expert en daarom is het altijd slim om de prijzen van meerdere installateurs met elkaar te vergelijken. Eventueel is het ook mogelijk om een totaalprijs af te spreken voor de totale installatie.
De kosten van een vaste airco beginnen bij een single split airco vanaf €1.250,- tot €2.000,-. Deze is geschikt voor het koelen van één ruimte of één verdieping. Wilt u meerdere verdiepingen koelen dan is een multi split airco een optie, deze kost gemiddeld €2.100,- tot €2.800,-.
Er is niet één beste airco, maar wel een beste airco voor uw situatie. Laat u daarom altijd persoonlijk adviseren en vraag uzelf af wat u belangrijk vindt. Wilt u meerdere kamers afwisselend koelen? Kies dan voor een mobiele unit. Wilt u één verdieping kunnen koelen en verwarmen? Dan is de single split airco de beste oplossing.
De airco’s van Mitsubishi, Daikin en LG hebben een geluidsniveau vanaf 19 dB. Dat staat gelijk aan fluisteren op anderhalve meter! Dit zijn een paar van de stilste airco’s, geschikt voor onder andere de slaapkamer of de werkkamer! Een airco wordt pas als ‘luid’ bestempeld vanaf een geluidsniveau van 45 dB.

De Daikin FTXM20R/RXM, de Daikin FTXM25R/RXM, de toshiba Kazumi RAS-B07J2KVSG-E en de LG Dualcool Prestige wandmodel hebben allemaal een A+++ energielabel. Dat betekent dat dit een paar van de zuinigste airco’s op de markt zijn. Wilt u een zuinige airco, let dan op een energielabel van A++ of A+++.
Het is toegestaan om zelf de binnen en buitenunit van de airco te plaatsen. Het vullen van het koelmiddel moet in Nederland gebeuren door een ervaren airco installateur. Wilt u beschadigingen aan de gevel voorkomen en zeker weten dat de airco op de beste plek hangt, besteedt de installatie dan uit aan een vakman.
Een airco kan zowel koelen als verwarmen. Wilt u uw huis in de zomer koelen? Dan is het slim om de airco aan te laten staan. Het is goedkoper om een koele temperatuur te behouden dan de temperatuur af en toe echt flink te laten dalen.
Een airco is niet ongezond! Dat een airco ongezond zou zijn, komt van het idee dat de vieze filters ongezonde stoffen het huis door blazen. Een airco zorgt juist voor een gezonder leefklimaat omdat het de lucht zuivert. Zolang u het filter goed schoonhoudt is er geen enkele reden waarom een airco ongezond zou zijn.
Bij een vermogen van 2,2 kW kost een airco die gemiddeld 4 uur per dag aan staat zo’n €2,- tot €5,- per dag, afhankelijk van de energieprijs die u betaalt. De gebruikskosten zijn dus afhankelijk van het vermogen. Een mobiele airco is een stuk duurder in gebruik dan een vaste airco.
Het vermogen hangt af van de inhoud van de ruimte en de mate van isolatie. Vermenigvuldig de inhoud in kubieke meters met factor 30 (bij een goede isolatie), factor 40 (bij een redelijke isolatie) en factor 50 (bij een slechte isolatie) en u hebt een goed idee van het vermogen dat u nodig heeft.