Airco onderhoud nodig?


Ontvang gratis en zonder verplichtingen offertes voor airco onderhoud.


Gratis offertes vergelijken!

Airco onderhoud: info & kosten 2024

Een airco zorgt voor een aangenaam binnenklimaat, maar om ervoor te zorgen dat deze optimaal blijft werken is goed onderhoud essentieel.

Start de gratis offerteaanvraag!

In deze tekst vindt u alle informatie over het onderhouden van uw airco, inclusief kosten en tips om het zelf te doen.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden en prijzen? Vraag dan via het offerteformulier geheel vrijblijvend en kosteloos offertes aan. Uw aanvraag is geheel vrijblijvend en kosteloos.

airco onderhoud

Wat voor onderhoud heeft een airco nodig?

Een airco heeft regelmatig onderhoud nodig om goed te kunnen blijven functioneren en om de levensduur van het apparaat te verlengen. Hieronder staan de belangrijkste onderdelen van het onderhoud:

 • Reinigen van de filters: De filters van de airco vangen stof en vuil op uit de lucht. Het is belangrijk om deze filters regelmatig te reinigen om verstoppingen te voorkomen. Hierdoor kan de luchtstroom weer vrij door de unit bewegen en werkt de airco efficiënter.
 • Controleren van de koelvloeistof: Een airco koelt de lucht door middel van een koelvloeistof. Als de koelvloeistof lekt of te laag is, kan dit leiden tot problemen met de werking van de airco. Het is daarom belangrijk om regelmatig de koelvloeistof te controleren.
 • Reinigen van de condensor: De condensor is verantwoordelijk voor het afvoeren van warme lucht. Als deze verstopt raakt door vuil, kan dit leiden tot oververhitting en storingen. Het is daarom belangrijk om deze regelmatig schoon te maken.
 • Controleren van de ventilator: De ventilator zorgt voor de luchtstroom door de unit. Het is belangrijk om deze regelmatig te controleren op slijtage of beschadiging. Bij problemen moet de ventilator worden vervangen.
 • Controleren van de bedrading: Slechte bedrading kan leiden tot storingen of zelfs brand. Het is daarom belangrijk om regelmatig de bedrading te controleren op beschadiging of slijtage.
  Het is aan te raden om het onderhoud van een airco over te laten aan een professionele onderhoudsmonteur. Zo weet je zeker dat alle belangrijke onderdelen worden gecontroleerd en gereinigd.
Het is aan te raden om het onderhoud van een airco over te laten aan een professionele onderhoudsmonteur. Zo weet je zeker dat alle belangrijke onderdelen worden gecontroleerd en gereinigd.

Wat kost het uitbesteden van airco onderhoud?

Het uitbesteden van airco onderhoud kan variëren in kosten, afhankelijk van de omvang van het onderhoud en het type airco dat je hebt. Over het algemeen kun je rekening houden met de volgende kosten:

 • Voor onderhoud aan een split airco betaal je gemiddeld tussen de €80 en €120 per onderhoudsbeurt.
 • Voor een VRF airco liggen de kosten hoger en kun je rekenen op een gemiddelde prijs tussen de €150 en €250 per onderhoudsbeurt.
Houd er rekening mee dat de kosten kunnen variëren afhankelijk van de omvang van het onderhoud en de specifieke kenmerken van jouw airco. In de volgende sectie lees je meer over wat je zelf kunt doen om onderhoudskosten te besparen.

Kosten airco onderhoud 2024

Type onderhoud Kosten
Standaard onderhoud €80 – € 120
Uitgebreid onderhoude €50 – €250

Offertes aanvragen voor het onderhoud?

Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag vrijblijvend offertes aan en u ontvangt spoedig een prijsoverzicht. Snel, gemakkelijk en kosteloos!

Gratis offertes vergelijken

Airco onderhoud: wat kun je zelf doen?

Er zijn een aantal zaken die u zelf kunt doen om uw airco in goede staat te houden, zoals het regelmatig schoonmaken van de filters en het controleren van de condensafvoer. Dit vermindert niet alleen de noodzaak van professioneel onderhoud, maar verlengt ook de levensduur van uw airco.

Hieronder vind je een opsomming van de taken die je zelf kunt uitvoeren voor het onderhoud van je airco:

 • Reinig regelmatig de filters van de airco. Dit kan vaak gemakkelijk met een stofzuiger of een doekje. Vuile filters verminderen de luchtstroom en maken de airco minder efficiënt.
 • Controleer de lekbak van de airco en maak deze indien nodig schoon. Een verstopte lekbak kan zorgen voor waterlekkage en schade aan de airco.
 • Maak de buitenkant van de airco regelmatig schoon. Dit kun je doen met een vochtige doek. Zo voorkom je dat er vuil ophoopt en dat de airco minder efficiënt werkt.
 • Controleer de condensaatpomp. Dit is het onderdeel dat ervoor zorgt dat het condensvocht dat ontstaat bij het koelen van de lucht wordt afgevoerd. Als deze niet goed werkt, kan er waterlekkage ontstaan.
 • Controleer de afdichting van de airco. Een goede afdichting zorgt ervoor dat er geen warme lucht van buiten naar binnen kan komen, en andersom.
 • Neem bij twijfel contact op met een specialist. Het is belangrijk om te weten dat sommige taken specialistische kennis vereisen. Het is dan ook altijd verstandig om bij twijfel contact op te nemen met een erkend airco onderhoudsbedrijf.

Welke taken moet je uitbesteden?

Sommige onderhoudstaken, zoals het controleren van het koelmiddel en het controleren van de elektrische verbindingen, moeten worden uitgevoerd door een gecertificeerde professional. Dit om veiligheidsredenen en om ervoor te zorgen dat de airco goed blijft werken.

Hoe vaak is onderhoud aan je airconditioning nodig?

Over het algemeen wordt aanbevolen om de airco eens per jaar te laten onderhouden. Dit is afhankelijk van het type airco en het gebruik ervan. Een veelgebruikte airco heeft meer onderhoud nodig dan een airco die minder vaak gebruikt wordt.

Wat zijn de voordelen van goed airco onderhoud?

Het regelmatig onderhouden van uw airco zorgt ervoor dat deze efficiënt blijft werken, waardoor u geld bespaart op uw energierekening. Daarnaast zorgt het voor een betere luchtkwaliteit en vermindert het de kans op storingen en reparaties.

En wat zijn de gevolgen als je geen onderhoud pleegt?

Als u geen onderhoud pleegt aan uw airco, kan dit leiden tot een verminderde luchtkwaliteit, hogere energiekosten en een kortere levensduur van de airco. Daarnaast kan het leiden tot storingen en reparaties, wat uiteindelijk duurder kan zijn dan regelmatig onderhoud.

Besparen op airco onderhoud? Vergelijk gratis offertes!

In deze tekst hebben we uitgebreid besproken wat voor onderhoud een airco nodig heeft, hoe vaak je onderhoud moet uitvoeren, wat de kosten zijn van het uitbesteden van airco onderhoud, en wat je zelf kunt doen om je airconditioning in goede staat te houden. We hebben ook de voordelen van regelmatig onderhoud en de gevolgen van het niet uitvoeren van onderhoud behandeld.

Het is belangrijk om regelmatig onderhoud aan je airconditioning uit te laten voeren om ervoor te zorgen dat deze optimaal blijft werken. Als je op zoek bent naar een professional om je te helpen bij het uitvoeren van onderhoud, dan kun je gebruik maken van onze gratis offerteservice. Door offertes te vergelijken van maximaal 5 specialisten in jouw regio, kun je tot wel 40% besparen op de kosten. Het aanvragen van offertes is geheel vrijblijvend en kosteloos, dus waar wacht je nog op? Vraag vandaag nog je offertes aan en vind de juiste specialist voor het onderhoud van jouw airco!


Gratis offertes vergelijken!