Airco laten plaatsen?


Ontvang gratis en zonder verplichtingen offertes voor de airco installatie.


Gratis - Vrijblijvend

Airco prijs: alle info in 2024

Als je overweegt een airco aan te schaffen, is het belangrijk om te weten wat de airco prijs is. Prijzen variëren sterk, afhankelijk van type en capaciteit, en starten rond de 500 euro voor basis modellen. In dit artikel verkennen we alles wat van invloed kan zijn op de kosten, van de belangrijkste factoren tot hoe je het beste waarde voor je geld kunt krijgen.


Airco prijs: korte samenvatting

 • Door meerdere offertes te vergelijken, kun je de beste prijs-kwaliteitverhouding vinden en let hierbij op bijkomende zaken zoals service en garantievoorwaarden.
 • Koop je airco in het naseizoen of winter om gebruik te maken van seizoenskortingen en mogelijk lagere installatiekosten door minder vraag.
 • Een energiezuinige airco is duurder in aanschaf, maar bespaart op lange termijn kosten en let op het energielabel voor een hoge energie-efficiëntie.
 • Onderhoud de airco goed voor een langere levensduur en hogere efficiëntie, wat energiekosten bespaart en dure reparaties voorkomt.
 • Begin met het vergelijken van gratis offertes via offerteformulier voor gedetailleerde prijsopgaven en persoonlijk advies van ervaren installateurs.
Airco prijs

Wat kost een airco? Overzicht van airconditioning prijzen

Het kiezen van de juiste airconditioning voor jouw huis of kantoor begint met het begrijpen van de kosten. De prijzen van airco’s variëren sterk en zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals het type, de capaciteit, en de installatiekosten. Hieronder geven we je een gedetailleerd overzicht van wat je kunt verwachten te betalen voor airconditioning.

De startprijs voor eenvoudige modellen die geschikt zijn voor kleinere ruimtes begint rond de 500 euro. Deze modellen zijn vaak mobiele airco’s of kleinere single-split systemen die ideaal zijn voor bijvoorbeeld een slaapkamer of kleine kantoorruimte. Voor grotere ruimtes of het hele huis, waar een krachtiger systeem vereist is, liggen de prijzen aanzienlijk hoger.

Split-unit airco’s, die een aparte binnen- en buiteneenheid hebben, zijn populaire keuzes voor woonhuizen en middelgrote kantoren. Deze systemen bieden meer vermogen en efficiëntie, maar vereisen een professionele installatie, wat de kosten kan verhogen. Multi-split systemen, die meerdere binnenunits op één buitenunit aansluiten, zijn ideaal voor het koelen van meerdere kamers of grote gebieden en kunnen kosten met zich meebrengen vanaf ongeveer 2000 euro.

Een factor die de prijs aanzienlijk kan beïnvloeden is de installatie. Afhankelijk van de complexiteit van de installatie kunnen de kosten sterk variëren. Het is slim om offertes van verschillende installateurs te vergelijken om de beste prijs te vinden. Ook de keuze van het merk en de specificaties van de airco zoals energie-efficiëntie spelen een rol in de totale kosten.

Airco prijzen 2024

Type airco Prijs vanaf Opmerkingen
Mobile airco €500 Geschikt voor kleine ruimtes
Single-split airco €750 Vereist professionele installatie
Multi-split airco €2000 Ideaal voor meerdere kamers

*Op zoek naar een airco installateur? Vergelijk gratis offertes!

Voor de beste prijs-kwaliteitverhouding is het aan te raden om goed te onderzoeken welke airco past bij jouw specifieke behoeften en om offertes te vergelijken. Ga naar de offertepagina voor meer informatie en om direct de beste deals te vinden.

Belangrijke factoren die de prijs van jouw airco bepalen

De prijs van een airco wordt door diverse factoren beïnvloed. Een goed inzicht in deze variabelen kan je helpen bij het maken van een kostenbewuste keuze. Hier zijn de belangrijkste factoren op een rij:

 • Capaciteit en vermogen: De grootte van de ruimte die gekoeld moet worden, bepaalt de benodigde capaciteit van de airco. Een krachtiger toestel zal meer kosten, maar is noodzakelijk voor grotere ruimtes.
 • Type airco: Er zijn verschillende soorten airco’s, zoals mobiele airconditioners, split-units en multi-split systemen. De complexiteit en de efficiëntie van het systeem reflecteren in de prijs.
 • Energie-efficiëntie: Een airco met een hoger energierendement kan duurder zijn in aanschaf, maar zal op termijn geld besparen op de energierekening. Let op het energielabel bij de aankoop.
 • Extra functies: Moderne airco’s bieden opties zoals luchtreiniging, verwarming en slimme bediening. Hoe meer functies, hoe hoger de prijs kan uitvallen.
 • Merk: A-merken kunnen duurder zijn vanwege hun reputatie voor kwaliteit en duurzaamheid. Echter, soms bieden minder bekende merken vergelijkbare kwaliteit voor een lagere prijs.
 • Installatie: De kosten voor installatie kunnen aanzienlijk variëren. Een eenvoudige installatie zal goedkoper zijn dan een complexe installatie die bijvoorbeeld doorvoeren door muren vereist.

Daarnaast kan de keuze voor een bepaald type koelmiddel of de noodzaak voor extra isolatiewerkzaamheden de kosten beïnvloeden. Het is belangrijk om een airco te kiezen met de juiste specificaties voor jouw situatie. Te klein en het toestel zal overuren draaien zonder het gewenste resultaat; te groot en je betaalt voor capaciteit die je niet benut.

Aangezien de installatie een grote invloed kan hebben op de totale prijs, is het de moeite waard om meerdere installateurs te benaderen voor offertes. Dit kan eenvoudig via de offertepagina, waar je snel een vergelijking kunt maken tussen verschillende aanbieders.

Door rekening te houden met bovengenoemde punten, kun je een weloverwogen keuze maken voor een airco die niet alleen past bij jouw behoeften maar ook bij jouw budget.

Start gratis offerteaanvraag

Bespaartips: haal het maximale uit jouw airconditioning budget

Als je overweegt een airconditioning aan te schaffen, wil je natuurlijk de beste deal vinden die past binnen jouw budget. Hier zijn enkele tips om kosten te besparen zonder in te leveren op kwaliteit of comfort:

 • Vergelijk offertes: Prijzen kunnen aanzienlijk verschillen tussen aanbieders. Vraag meerdere offertes aan en vergelijk deze zorgvuldig. Let daarbij niet alleen op de prijs, maar ook op de geboden service en garantievoorwaarden.
 • Seizoenskortingen: Overweeg de aankoop van een airco in het naseizoen of winter. Vaak zijn de prijzen dan lager vanwege minder vraag. Installateurs hebben het minder druk, wat kan leiden tot kortere wachttijden en mogelijk lagere installatiekosten.
 • Energiezuinigheid: Een energiezuinige airco kan duurder zijn in de aanschaf, maar bespaart op de lange termijn geld op je energierekening. Let op het energielabel en kies voor een model met een hoge energie-efficiëntie.
 • Installatie: Besparen op installatiekosten kan door zelf voorbereidende werkzaamheden te doen, zoals het vrijmaken van de installatieplek. Overleg altijd eerst met de installateur wat je zelf kunt doen.
 • Subsidies en acties: Informeer naar lokale subsidies voor energiebesparende maatregelen. Sommige fabrikanten of leveranciers bieden ook promoties of kortingen aan, dus houd acties in de gaten.
 • Correcte grootte: Koop een airco die past bij de grootte van de ruimte. Een te groot of te klein model is minder efficiënt en kan onnodige kosten met zich meebrengen.

Bovendien kan regelmatig onderhoud de levensduur en de efficiëntie van je airco verhogen, wat op de lange termijn kosten bespaart. Een goed onderhouden airco heeft minder energie nodig en voorkomt dure reparaties.

Soms kan het lonen om iets meer te investeren in een kwalitatief betere airco of in een systeem met extra functies die aansluiten bij jouw specifieke wensen. Dit kan resulteren in een betere gebruikerservaring en lagere operationele kosten. Denk hierbij aan functies zoals een programmeerbare timer of een slimme thermostaat die de temperatuur op afstand kan regelen.

Uiteindelijk is de sleutel tot het vinden van de juiste airco binnen jouw budget een combinatie van goed onderzoek, het vergelijken van opties en het slim plannen van je aankoop. Voor persoonlijk advies en een gedetailleerde prijsopgave, ga naar de offertepagina en kom in contact met ervaren airco installateurs bij jou in de buurt.

Prijsvoorbeelden: wat betaal je voor een split-unit en multi-split airco?

Wanneer je nadenkt over de aanschaf van een airconditioning, zijn de split-unit en multi-split systemen twee veelvoorkomende opties. Deze types worden gewaardeerd vanwege hun efficiëntie en het vermogen om een consistent klimaat te bieden in huis of op kantoor. Maar wat kosten deze systemen nu eigenlijk?

Een split-unit airco bestaat uit een binnen- en buitenunit en is geschikt voor het koelen van één ruimte. De prijzen voor een standaard split-unit airco beginnen meestal rond de 750 euro, exclusief installatie. De uiteindelijke prijs hangt af van de capaciteit, de features en het merk van de airco. Voor een middelgrote ruimte dien je te denken aan een bedrag tussen de 1000 en 1750 euro.

Voor grotere ruimtes of wanneer je meerdere kamers wilt koelen, kan een multi-split airco de oplossing zijn. Dit systeem verbindt meerdere binnenunits met één buitenunit, waardoor je met één systeem verschillende ruimtes afzonderlijk kunt regelen. De kosten voor een multi-split systeem beginnen ongeveer bij 2000 euro, oplopend tot 5000 euro of meer, afhankelijk van het aantal binnenunits en de totale capaciteit van het systeem.

Belangrijk is wel dat bij beide types de installatiekosten een aanzienlijk deel van de totale prijs uitmaken. Deze kosten zijn variabel en afhankelijk van de complexiteit van de installatie en de tarieven van de airco installateur. Een standaard installatie kan uitkomen op een bedrag tussen de 300 en 800 euro, maar dit kan oplopen indien er bijvoorbeeld extra leidingen gelegd moeten worden of als er sprake is van een moeilijk bereikbare locatie voor de buitenunit.

 • Een split-unit voor een kleine tot middelgrote kamer: €750 – €1750 (excl. installatie)
 • Een multi-split systeem voor meerdere ruimtes: vanaf €2000 (excl. installatie)
 • Installatiekosten: €300 – €800+ (afhankelijk van de situatie)

Het is raadzaam om voorafgaand aan de aankoop gedetailleerde offertes aan te vragen bij meerdere airco installateurs. Zo krijg je een helder beeld van de totale kosten en kun je een weloverwogen keuze maken. Voor het aanvragen van offertes en persoonlijk advies kun je terecht op de offertepagina.


Besparen op de kosten van een airco installateur?

Vergelijk offertes van airco installateurs uit je regio & bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Invloed van seizoenen en promoties op de prijs van jouw airco

De prijs van een airconditioning kan gedurende het jaar variëren, waarbij seizoenen en promoties een belangrijke rol spelen. Zoals bij veel producten, is er ook bij airco’s sprake van seizoensgebonden vraag en aanbod, wat direct invloed heeft op de prijzen.

In de zomermaanden is de vraag naar airconditioning het hoogst. Dit kan leiden tot hogere prijzen en langere wachttijden voor installatie. Het is daarom aan te raden om buiten het hoogseizoen te kijken naar de aanschaf van een airco. Niet alleen kun je dan profiteren van lagere prijzen, maar installateurs hebben het ook minder druk, wat kan leiden tot snellere installatietijden en eventueel betere servicevoorwaarden.

Naast seizoensinvloeden zijn er gedurende het jaar vaak promoties en kortingsacties. Deze worden meestal aangeboden in het voor- en najaar, wanneer de vraag naar airco’s afneemt. Leveranciers willen hun voorraad dan vaak reduceren ter voorbereiding op de nieuwe modellen die uitkomen, wat betekent dat je goede deals kunt vinden. Het loont de moeite om deze aanbiedingen in de gaten te houden en hierop in te springen wanneer je een airco wilt aanschaffen.

Het is ook slim om abonnementen voor nieuwsbrieven van leveranciers en fabrikanten aan te gaan, zodat je op de hoogte blijft van de laatste aanbiedingen. Daarnaast kunnen de feestdagen zoals Black Friday of Cyber Monday interessante momenten zijn om te profiteren van speciale kortingen.

Een airco aanschaffen buiten het hoogseizoen of tijdens een promotie kan dus significant schelen in de kosten. Echter, laat je niet enkel door de prijs leiden; let ook op de kwaliteit van het systeem en de installatie. Het is belangrijk een goede balans te vinden tussen prijs en kwaliteit. Voor advies en het vergelijken van offertes van betrouwbare installateurs kun je terecht op de offertepagina. Zo maak je een weloverwogen keuze, die niet alleen financieel aantrekkelijk is maar ook voldoet aan jouw eisen voor comfort en efficiëntie.

Besparen op airco prijs? Vergelijk gratis offertes!

De aanschaf van een airconditioning is een belangrijke investering die comfort biedt in je dagelijks leven. Zoals we hebben gezien, zijn de kosten afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type airco, de benodigde capaciteit, de energie-efficiëntie, en de installatiekosten. Door een duidelijk inzicht te krijgen in deze factoren kun je een weloverwogen keuze maken die past bij zowel je behoeften als je budget. Wil je de mogelijkheden en prijzen op je gemak vergelijken? Start gratis offerteaanvraag! Hiermee kun je in een oogopslag zien wat de beste deal is voor jouw situatie.

Bovendien is het slim om gebruik te maken van de seizoensgebonden en promotiegebonden kansen die de markt biedt. Het vergelijken van gratis offertes van verschillende installateurs geeft je de kans om kosten te besparen zonder in te leveren op de kwaliteit. Ga naar de offertepagina en vul het formulier in om vrijblijvende offertes te ontvangen. Zo zorg je ervoor dat je investering niet alleen leidt tot een aangenaam klimaat in huis of op kantoor, maar ook financieel aantrekkelijk is.

Veelgestelde vragen over airco prijs

Wat zijn de gemiddelde kosten voor een eenvoudige airco installatie?

De gemiddelde kosten voor een eenvoudige airco installatie variëren tussen € 750 en € 2.000, inclusief montage en btw.

Hoeveel kost het om een split-unit airco te laten installeren?

De kosten voor het installeren van een split-unit airco liggen meestal tussen € 1.500 en € 2.500, afhankelijk van de complexiteit van de installatie en de capaciteit van het systeem.

Kan de prijs van een airco variëren afhankelijk van het seizoen?

Ja, de prijs van een airco kan variëren afhankelijk van het seizoen. Over het algemeen zijn er in de herfst en winter vaak promoties en is de vraag lager, wat kan leiden tot lagere prijzen.

Welke extra kosten kunnen er komen kijken bij de aanschaf van een airco?

Extra kosten kunnen bestaan uit installatiekosten, kosten voor jaarlijks onderhoud, eventuele aanpassingen aan de elektrische installatie en de prijs van optionele functies zoals een wifi-module.