Werking airconditioning
Airconditioning is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Maar hoe werkt een airco eigenlijk? Hieronder een beknopte, begrijpelijke uitleg over de werking van het systeem dat ons leven zo veraangenaamt.
Van warm naar koel
De werking van een airco is gestoeld op een simpel natuurkundig feit; verdamping ontrekt warmte uit de omgeving. Bij een airco gaat dat als volgt: een ventilator (aan de buitenzijde) zuigt warme lucht uit de omgeving, dat in de airconditioning geleid wordt naar een ruimte (koelelement) met koelvloeistof. De warme lucht zorgt ervoor dat de koelvloeistof in die ruimte verdampt. Bij het verdampen wordt warmte uit de aangevoerde lucht onttrokken, waarna deze koel(er) wordt en daarna uitgeblazen door de airco. Tijdens dit proces kan een airconditioning ook voor ontvochtiging zorgen, hierover meer op de pagina ‘luchtvochtigheid’.
De efficiënte werking van airconditioning
Hoewel een airco dus koelvloeistof verdampt, hoeft er niet continu nieuwe aangevoerd te worden. Een airconditioning kent namelijk een efficiënt gesloten systeem. Na verdamping van de vloeistof vangt een compressor de gasvormige koelstof op. Deze wordt vervolgens naar een condensor geleid, die de koelstof weer omzet in een vloeibare stof. De cyclus kan dan weer opnieuw beginnen.
Verplaatsing van de lucht in het koeltraject gebeurt door een ventilator. Deze zorgt ervoor dat de lucht langs het koelelement in de airco wordt geblazen en daar wordt gekoeld door verdamping. In essentie produceert een airconditioning dus geen koude lucht, maar ontrekt het de warmte uit warme lucht.
Dit is in het kort de werking van een airconditioning. Overweegt u om een airconditioning aan te schaffen, of wilt u uw huidige airco na laten kijken door een expert, of een onderhoudscontract afsluiten? Aarzel dan niet en vraag vrijblijvend en kosteloos een offerte aan.