Airco bijvullen?


Bespaar op de kosten.


Gratis offertes vergelijken!

Airco bijvullen in uw woning

Wist u dat de airco in uw woning, net als in de auto, een gesloten vloeistofsysteem heeft dat werkt als koelmiddel? Hoewel het systeem gesloten is, daalt het vloeistofniveau na verloop van tijd door verdamping en andere factoren. Als u uw airco niet bijvult, neemt de efficiëntie af en kan het systeem uiteindelijk zelfs helemaal stoppen met koelen! Dat betekent niet alleen dat u thuis in de hitte zit, maar ook dat uw stroomverbruik omhoog gaat en uw energierekening stijgt. Wilt u dit voorkomen? Dan is het bijvullen van uw airco een essentieel onderdeel van periodiek onderhoud!

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het bijvullen van een airconditioner. Je krijgt informatie over het bijvullen van een airco, de kosten en wanneer het nodig is om dit te laten doen. Ook krijg je handige tips over hoe je zelf kunt controleren of de airco bijgevuld moet worden. Tot slot lees je hoe je offertes kunt vergelijken om de beste deal te vinden.

Mag ik zelf mijn airco bijvullen?

Kan ik mijn airco zelf bijvullen? Het antwoord is nee. Het is namelijk verboden om zelf uw airco bij te vullen, vanwege de strenge Europese milieuwetgeving en veiligheidseisen. Het bijvullen van een airco dient alleen te worden uitgevoerd door een erkende airco-expert, die beschikt over de juiste certificering en apparatuur om het bijvullen veilig en verantwoord uit te voeren.

Hoe wordt een airco bijgevuld?

Een airco expert treft enkele voorbereidingen voordat hij begint met het bijvullen van uw airco. Hij gebruikt een zuigsysteem om het oude koelmiddel te verwijderen en sluit vervolgens het systeem gedurende ongeveer 30 minuten aan op een vacuüm systeem om al het vocht uit de leidingen te verwijderen. Daarna controleert hij het complete systeem op lekkages. Als er een lekkage wordt gevonden, repareert hij deze voordat hij begint met het bijvullen van het nieuwe koelmiddel. Het nieuwe koelmiddel wordt onder hoge druk in de airco geïnjecteerd en de leidingen worden weer afgedopt. Ten slotte controleert hij de druk, temperatuur en beveiligingen om er zeker van te zijn dat alles goed werkt.

Het stappenplan voor het bijvullen van de airco met koelmiddel ziet er als volgt uit:

  1. Verwijderen van het oude koelmiddel uit het systeem met behulp van een zuigsysteem.
  2. Onttrekken van al het vocht uit de leidingen door middel van vacuüm zuigen gedurende ongeveer 30 minuten.
  3. Controleren van het complete systeem op lekkages met behulp van een systeemvloeistof.
  4. Indien er een lekkage wordt gevonden, zal deze worden gerepareerd voordat het nieuwe koelmiddel wordt toegevoegd.
  5. Toevoegen van het nieuwe koelmiddel onder hoge druk.
  6. Afdoppen van de leidingen nadat het vullen is voltooid.
  7. Controleren van de druk, temperatuur en beveiligingen om er zeker van te zijn dat alles correct werkt na het bijvullen van de airco.

Wat kost een airco laten bijvullen?

De kosten voor het bijvullen van een airco zijn gemiddeld €70,- tot €300,-, maar hangen af van het airco systeem. In een split airco kost dit gemiddeld €120,- tot €200,-. Bij een multi split airco zijn er meer units en kost het bijvullen gemiddeld €180,- tot €300,-.

Om u een idee te geven van de gemiddelde kosten hebben we een tabel samengesteld met prijsvoorbeelden voor het bijvullen van een airco in huis. Deze prijzen zijn gebaseerd op de gemiddelde tarieven in Nederland en kunnen per regio en per aanbieder verschillen. Houd er rekening mee dat deze prijzen alleen dienen ter indicatie en dat u bij het bijvullen van uw airco altijd een offerte op maat moet laten maken.

Airco bijvullen kosten 2024

Type airco Kosten bijvullen
Mobiele airco €70 – €100
Split airco €120 – €200
Multi-split airco €180 – €300
VRF airco €250 – €400

Wanneer moet ik mijn airco laten bijvullen?

Het is belangrijk om uw airco regelmatig te laten onderhouden en bij te vullen om ervoor te zorgen dat het systeem efficiënt werkt. Een te laag koelmiddelniveau kan leiden tot verminderde koelprestaties en een hoger energieverbruik. Er zijn verschillende situaties waarin het nodig kan zijn om uw airco bij te vullen. Bijvoorbeeld als de luchtstroom niet meer zo krachtig is als voorheen, als de airco niet meer goed koelt of als er rare geluiden uit het systeem komen.

Over het algemeen wordt aangeraden om uw airco eens in de twee jaar te laten bijvullen. Het kan echter nodig zijn om het vaker te doen, afhankelijk van de mate van gebruik en de omgevingsomstandigheden. Het is altijd het beste om de handleiding van uw specifieke airco te raadplegen of contact op te nemen met een professionele airco-expert om te bepalen hoe vaak uw systeem moet worden bijgevuld.

Wat gebeurt er als ik de airco niet laat bijvullen?

Als men de airco niet regelmatig bijvult, kan dit leiden tot een vermindering van de koelcapaciteit en een hoger energieverbruik. Daarnaast kan de druk in het systeem te hoog worden, wat het risico op lekkages en schade verhoogt. Het niet bijvullen van de airco kan ook leiden tot de verspreiding van onaangename geuren en bacteriën in de lucht, wat de gezondheid van de gebruikers kan schaden. Om problemen te voorkomen en optimaal comfort te garanderen, is het dus belangrijk om de airco regelmatig bij te vullen.

Airco laten bijvullen? Vergelijk gratis offertes!

In dit artikel hebben we besproken hoe het bijvullen van de airco bijdraagt aan het handhaven van optimale prestaties en het voorkomen van problemen zoals een hoger energieverbruik, verminderde koelcapaciteit, en gezondheidsproblemen. We hebben ook uitgelegd wanneer en hoe vaak u uw airco moet laten bijvullen en wat de gemiddelde kosten zijn.

Als u overweegt om uw airco bij te vullen, is het belangrijk om offertes te vergelijken van verschillende aanbieders. Dit kan u tot wel 40% besparen op de totale kosten en u kunt het beste aanbod kiezen. Bovendien zijn deze offertes gratis en vrijblijvend, zodat u niets te verliezen heeft. Vergelijk daarom vandaag nog offertes en zorg dat uw airco in topconditie blijft!


Gratis offertes vergelijken!