Airco bijvullen?


Bespaar op de kosten.


Gratis offertes vergelijken!

Airco bijvullen

Op den duur zal de koelvloeistof in uw airco opraken en hierdoor zal het apparaat minder verkoelend werken. Des ondanks dat het systeem gesloten is, zal er drukverlies ontstaan en er zullen gassen ontsnappen uit het systeem. De koelcapaciteit neemt af doordat er op een gegeven moment te weinig koelmiddel meer in het apparaat zit. Om toch een goede koelcapaciteit te behouden moet uw airco bijgevuld worden. Dit mag u niet zelf doen, hier moet u een aircospecialist voor inschakelen.

Start de gratis offerteaanvraag!

Het onderhoud uit handen geven?

Benieuwd naar de mogelijkheden en prijzen? Vraag vrijblijvend offertes aan voor het bijvullen. Snel, gemakkelijk en kosteloos!

Offertes aanvragen

Werkwijze van het bijvullen

Bijvullen is niet iets wat regelmatig moet gebeuren, eens in de twee jaar is voldoende. Tenzij u er achter komt dat het systeem niet meer goed koelt of dat hij lekt, dan moet u er namelijk snel bij zijn. In een aantal stappen is uw aircosysteem bijgevuld, voor u de stappen op een rijtje.

  • Als eerste wordt het oude koelmiddel uit uw airco gezogen.
  • Vervolgens wordt er een half uur met een machine vacuüm gezogen om al het vocht op te zuigen.
  • Hierna gaan de specialisten kijken of uw airco nog wel lek vrij is. Met behulp van detectievloeistof wordt er naar een lek gezocht.
  • Wordt uw systeem goed gekeurd en is het vrij van lekkages, dan wordt uw airco weer gevuld met koelvloeistof.
  • Nadat uw apparaat weer gevuld is, wordt het gecontroleerd op temperatuur, druk en beveiliging.
  • Is ook dit goed verklaard, dan kunt u weer twee jaar verder met uw airconditioning.

Waarom niet zelf?

Het is mogelijk om dit alles zelf te doen, het is echter niet aan te raden als u er geen verstand van hebt en niet het juiste gereedschap. Tevens komt eventuele garantie te vervallen als u zelf aan het apparaat gaat sleutelen. De monteurs hebben echter wel het juiste gereedschap om op de juiste manier uw airco bij te vullen en te controleren. Naast het bijvullen zullen ze namelijk ook het systeem reinigen en controleren. Filters, kabels, verdamper, de afvoerbak en de condensor zullen zij bij langs gaan en controleren op gebreken.

Koelmiddelen

Er is veel te doen geweest over de verschillende koelmiddelen die voorheen gebruikt werden. Deze middelen, CFK en HCFK, waren namelijk schadelijk voor het milieu en hebben bijgedragen aan het gat in onze ozonlaag. Dit komt omdat er Freon vrijkomt dat schadelijk is voor de ozonlaag. Tegenwoordig wordt er HFK gebruikt waar geen schadelijke stoffen in zitten die het milieu aan kunnen tasten. Naast het milieu vriendelijk gedeelte is het ook nog een ecologisch, niet explosief, geurloos, niet vergiftigend en niet brandbaar.

Wat kunt u wel zelf doen?

Het is belangrijk dat het systeem schoon blijft, dit heeft meerdere redenen. Komt er namelijk te veel stof in de lucht filter, dan zal dit zowel effect hebben op de werking van de airco als op uw gezondheid. Bij de verspreiding van deze stofdeeltjes kunnen mensen met allergieën er last van krijgen. Door de filter een aantal keer per seizoen schoon te maken voorkomt u dergelijke klachten. De buitenkant van de filter kunt u met de stofzuiger schoonmaken. Ga echter niet aan de binnenkant zuigen. Door aan de binnenkant te zuigen haalt u juist het stof door de filter heen en kan er schade aan de binnenkant van het apparaat ontstaan. Daarnaast is het ook verstandig om na een periode waarin u het systeem veel hebt gebruikt de zelfreinigingsfunctie te gebruiken op de airconditioning zelf, mits deze er op zit. Zit deze functie er op, dan zal er een knop op de afstandsbediening zitten. Bij deze functie zal het systeem zich zelf reinigen waardoor er stof- en vochtophopingen voorkomen worden.

Zoekt u een professional voor het bijvullen van uw airconditioning? Vraag via ons offerteformulier meerdere offertes op van aircospecialisten. Wees alstublieft zo concreet mogelijk in uw aanvraag. Indien de specialisten uit ons netwerk op de hoogte zijn van het merk en het bouwjaar van uw systeem, doen zij uw graag snel een passend en aantrekkelijk voorstel!