Airco laten plaatsen?


Ontvang gratis en zonder verplichtingen offertes voor de airco installatie.


Gratis offerte ontvangen

Airco installatie

Er zijn verschillende redenen om een airconditioner te installeren. De belangrijkste reden is natuurlijk om uw huis koeler te maken tijdens warme zomerdagen. Dit kan vooral belangrijk zijn als u thuiswerkt, want een te warme omgeving kan uw productiviteit verminderen en zelfs gezondheidsproblemen veroorzaken. Een airconditioner kan ook helpen om de luchtkwaliteit in uw huis te verbeteren. Sommige modellen hebben filters die allergenen en andere verontreinigende stoffen uit de lucht kunnen filteren. Dit kan nuttig zijn als u last hebt van allergieën of astma.

Op deze pagina leest u alles over airco installatie. Van soorten, tot kosten en de werkwijze bij het installeren van een airco.

Start de gratis offerteaanvraag!

Airco laten plaatsen: samenvatting

 • Er zijn drie soorten airconditioners beschikbaar: single-split, multi-split en monoblock airco’s. Single-split airco’s bestaan uit een binnen- en een buitenunit en worden permanent geïnstalleerd. Multi-split airco’s zijn vergelijkbaar met single-split airco’s, maar hebben meerdere binnenunits die op een buitenunit zijn aangesloten. Monoblock airco’s hebben geen buitenunit en bestaan uit slechts één unit die binnen wordt geïnstalleerd.
 • De kosten van single-split airco’s variëren van €1.300,- tot €2.500,-. Multi-split airco’s kosten tussen de €2.500,- en €7.000,-, afhankelijk van het aantal binnenunits. Extra binnenunits kunnen worden toegevoegd voor €800,- tot €1.000,- per stuk. Monoblock airco’s kosten gemiddeld tussen de €1.400,- en €2.200,-.
 • Bij het kiezen van een airco moet u letten op het koelvermogen, energie-efficiëntie, geluidsniveau, ontvochtigingscapaciteit, luchtkwaliteit en de kosten.
 • Een airco wordt geïnstalleerd door de binnen- en buitenunits op de beste locatie te plaatsen en te verbinden met een koperen leiding en elektrische bedrading. Daarna wordt de afvoerslang geïnstalleerd en wordt de airco getest.
 • Bij het kiezen van de beste locatie voor uw airco is het belangrijk om rekening te houden met de grootte, indeling en ramen/deuren van de kamer. Voor de woonkamer wordt aanbevolen om de airco aan de muur te installeren op ongeveer 2,5 meter boven de vloer. Voor de slaapkamer is de beste locatie aan de muur tegenover het bed en op dezelfde hoogte. In de keuken moet de airco ook aan de muur worden geïnstalleerd, op 2,5 meter boven de vloer en weg van de kookplaat of oven.

Welke soort airco laat u installeren?

Er zijn drie hoofdtypen airconditioners die u kunt kiezen: single-split airconditioners, multi-split airconditioners en monoblock airco’s. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Single-split airconditioners

Split airconditioners zijn de meest voorkomende airconditioners in Nederland. Ze bestaan uit een binnenunit en een buitenunit en zijn permanent geïnstalleerd. Split airconditioners zijn energie-efficiënter en stiller dan mobiele airconditioners.

Multi-split airconditioners

Multi-split airconditioners zijn vergelijkbaar met split airconditioners, maar hebben meerdere binnenunits die op een buitenunit zijn aangesloten. Dit type airconditioner is geschikt als u meerdere kamers in uw huis wilt koelen, maar geen zin hebt in het gedoe van meerdere buitenunits.

Monoblock airco

Een airconditioner zonder buitenunit wordt ook wel een monoblock airconditioner genoemd. In tegenstelling tot traditionele airconditioners die uit twee delen bestaan (een binnenunit en een buitenunit), heeft een monoblock airconditioner slechts één unit die binnen wordt geïnstalleerd. Deze unit is meestal aan de wand bevestigd en kan worden gebruikt om een enkele kamer te koelen.

airco installatie

Wat kost een airco kopen en laten installeren?

Voor een single-split airco met een koelvermogen van 2,5 kW tot 7 kW ligt de prijs tussen de €1.300,- en €2.500,- bij het kopen en laten installeren. Hoe hoger het koelvermogen, hoe hoger de prijs. Voor een multi-split airco met 2 tot 5 binnenunits variëren de prijzen van €2.500,- tot €7.000,-. Daarnaast kunnen extra binnenunits worden toegevoegd voor €800,- tot €1.000,- per stuk. Een andere optie is de monoblock airco, die gemiddeld tussen de €1.400,- en €2.200,- kost.

In het algemeen geldt dat het type en de grootte van de airco invloed hebben op de prijs. Single-split airco’s zijn meestal goedkoper dan multi-split airco’s, maar laatstgenoemde bieden meer flexibiliteit in het koelen van meerdere ruimtes. Monoblock airco’s zijn over het algemeen goedkoper dan single-split en multi-split airco’s, maar hebben als nadeel dat ze wat meer geluid produceren. Het is daarom belangrijk om te overwegen welk type airco het geschiktst is voor de specifieke situatie en behoeften van de gebruiker.

In de onderstaande tabel kunt u de prijzen per type airco en vermogen raadplegen.

Airco plaatsen kosten 2024

Soort airco Gemiddelde prijs*
Single-split met 2,5 kW koelvermogen €1.300,- tot €1.600,-
Single-split met 3 kW koelvermogen €1.500,- tot €1.700,-
Single-split met 5 kW koelvermogen €1.600,- tot €2.200,-
Single-split met 7 kW koelvermogen €2.000,- tot €2.500,-
Multi-split airco met 2 binnenunits €2.500,- tot €4.000,-
Multi-split airco met 3 binnenunits €3.300,- tot €5.000,-
Multi-split airco met 4 binnenunits €4.100,- tot €6.000,-
Multi-split airco met 5 binnenunits €4.900,- tot €7.000,-
MultiElke extra binnenunit €800,- tot €1.000,-
Monoblock airco €1.400,- tot €2.200,-

Ben je op zoek naar een installateur voor airco installatie?

Vraag gratis offertes aan en bespaar op de kosten!

Airco kopen: hier moet u op letten

Bij het kiezen van een airconditioner zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Hieronder vindt u enkele factoren waar u op moet letten bij het kopen van een airco.

 • Koelvermogen: het koelvermogen van een airconditioner wordt uitgedrukt in BTU (British Thermal Units) en geeft aan hoeveel warmte de airconditioner per uur kan afvoeren. Het is belangrijk om een airconditioner te kiezen met voldoende koelvermogen voor de grootte van de kamer waarin hij wordt geïnstalleerd. Een airconditioner met te weinig koelvermogen zal niet effectief zijn in het koelen van de ruimte.
 • Energie-efficiëntie: airconditioners zijn grootverbruikers van energie, dus het is belangrijk om een energiezuinig model te kiezen. Dit wordt aangegeven met de energieklasse, die loopt van A+++ (zeer energiezuinig) tot D (zeer energie-onzuinig). Een energiezuinige airconditioner kan u helpen om uw energierekening te verlagen.
 • Geluidsniveau: sommige airconditioners maken veel lawaai, wat vervelend kan zijn als u bijvoorbeeld wilt slapen of werken. Het geluidsniveau van een airconditioner wordt uitgedrukt in decibel (dB). Een airconditioner met een laag geluidsniveau is comfortabeler in het gebruik.
 • Ontvochtigingscapaciteit: airconditioners hebben ook een ontvochtigingsfunctie, die kan helpen om vochtproblemen in huis te voorkomen. De ontvochtigingscapaciteit wordt uitgedrukt in liters per dag. Een airconditioner met een hoge ontvochtigingscapaciteit kan nuttig zijn als u last hebt van vochtproblemen.
 • Luchtkwaliteit: sommige airconditioners hebben filters die de lucht in huis kunnen zuiveren. Dit kan nuttig zijn als u last hebt van allergieën of astma. Filters kunnen allergenen en andere verontreinigende stoffen uit de lucht filteren.
 • Kosten: de prijs van een airconditioner is uiteraard ook een belangrijke overweging. Airconditioners zijn er in verschillende prijsklassen, van enkele honderden tot duizenden euro’s. Duurdere airconditioners hebben vaak meer functies en zijn energiezuiniger, maar zijn niet per definitie beter geschikt voor uw situatie. Het is belangrijk om een airconditioner te kiezen die past bij uw budget en wensen.

Hoelang duurt het laten installeren van een airco?

Over het algemeen kan een eenvoudige installatie van een airco in een kleine ruimte zoals een slaapkamer of kantoor aan huis enkele uren duren. Dit omvat meestal het installeren van de binnen- en buitenunit, het plaatsen van de leidingen en het uitvoeren van elektrische bedrading en testen van het systeem.

Voor grotere of complexere installaties, zoals het installeren van een centraal airconditioningsysteem in een groot huis of commercieel gebouw, kan het installatieproces enkele dagen tot een week duren. Dit omvat meestal het uitvoeren van een grondige inspectie van het pand, het plannen van het ontwerp van het systeem, het installeren van de binnen- en buitenunits, het plaatsen van de leidingen en het uitvoeren van elektrische bedrading en testen van het systeem.

airco installeren

De beste locatie voor uw airco installatie

Bij het kiezen van de beste locatie voor uw airco is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren, zoals de grootte van de kamer, de indeling van de ruimte en de aanwezigheid van ramen en deuren. Hieronder vindt u informatie over de beste locaties voor uw airco per kamer.

Airco in de woonkamer

De woonkamer is meestal de grootste ruimte in huis en wordt vaak gebruikt als een centrale ontmoetingsplaats voor het gezin. Het is daarom belangrijk om een airco te plaatsen op een strategische locatie om ervoor te zorgen dat de hele kamer gelijkmatig wordt gekoeld. Over het algemeen wordt aanbevolen om de airco aan de muur te installeren op een locatie die niet direct in het pad van de luchtstroom staat en op ongeveer 2,5 meter boven de vloer.

Airco in de slaapkamer

Een goede nachtrust is onmisbaar voor onze gezondheid en welzijn, en een airco kan hierbij helpen door de slaapkamer op de juiste temperatuur te houden. De beste locatie voor een airco in de slaapkamer is aan de muur tegenover het bed, zodat de luchtstroom niet direct op het bed gericht is. Het is ook belangrijk om de airco op ongeveer 2,5 meter boven de vloer te installeren om te voorkomen dat koude lucht direct op het lichaam van de slaper wordt geblazen.

Airco in de keuken

De keuken kan een warme en benauwde ruimte worden tijdens het koken, vooral als er geen goede ventilatie aanwezig is. Een airco kan helpen om de temperatuur in de keuken te verlagen en de luchtvochtigheid te verminderen. De beste locatie voor een airco in de keuken is aan de muur op ongeveer 2,5 meter boven de vloer en weg van de kookplaat of oven om te voorkomen dat vet en andere deeltjes zich in de airco ophopen.

installatie airco

Airco laten plaatsen? Vergelijk gratis offertes!

Een airco plaatsen biedt veel voordelen. Zo geniet u van een beter leef- en werkklimaat en heeft u bij veel modellen ook minder last van allergieën. Een airco laten plaatsen laat je het liefst doen door een airco-installateur.

Via Airco Expres kom je snel en eenvoudig in contact met een airco-installateur in de regio. Het aanvragen van offertes is gratis en zonder verplichtingen.


Gratis offertes vergelijken!

Veelgestelde vragen over airco installatie

Hieronder leest u enkele veelgestelde vragen over airco installaties.

Wat zijn de voordelen van een airco installatie in huis?

De voordelen van een airco installatie in huis zijn onder andere dat het de temperatuur en luchtvochtigheid kan reguleren, waardoor het comfortabeler wordt om in huis te verblijven. Bovendien kan het helpen bij het verminderen van allergieën en ademhalingsproblemen door het filteren van luchtdeeltjes.

Welke soorten airco installaties zijn er beschikbaar voor thuisgebruik?

Er zijn verschillende soorten airco installaties beschikbaar voor thuisgebruik, waaronder split, mobiele en monoblock airco’s. Split-airco’s zijn de populairste keuze vanwege hun efficiëntie en duurzaamheid.

Kan ik zelf een airco installatie plaatsen of moet ik een professional inschakelen?

Het wordt aangeraden om een professional in te schakelen voor het plaatsen van een airco installatie, omdat het installatieproces complex kan zijn en fouten tot onveilige situaties kunnen leiden. Bovendien kunnen sommige installaties specifieke kennis en vaardigheden vereisen.

Hoe groot moet een airco installatie zijn voor mijn huis?

De grootte van de airco installatie die u nodig heeft, hangt af van het te koelen gebied en de hoeveelheid warmte die wordt gegenereerd. Een professionele installateur kan u helpen bij het bepalen van de juiste grootte.

Kan ik een airco installatie ook gebruiken voor het koelen van meerdere kamers?

Ja, sommige airco installaties kunnen meerdere kamers koelen, afhankelijk van het type en de grootte van de installatie.

Hoe lang duurt het om een airco installatie te installeren?

De installatietijd van een airco installatie varieert afhankelijk van het type installatie en de grootte van het te koelen gebied. Over het algemeen kan een installatie enkele uren tot enkele dagen duren.