Multi split airco laten installeren


Kom in contact met airco installateurs via de gratis offerteaanvraag.


Gratis offertes vergelijken!

Multi split airco

Als u op zoek bent naar een airconditioning systeem om grote ruimtes te koelen, dan is de multi split airco een uitstekende optie. In tegenstelling tot een traditionele single split airco, kan de multi split airco meerdere binnenunits aansluiten op slechts één buitenunit. Dit maakt het niet alleen een efficiënte oplossing, maar ook kostenbesparend en ruimtebesparend.

Op deze pagina leest u alles over de voordelen, de werking, de installatie en kosten.

Multi split airco: samenvatting

 • Een multi split airco verbindt meerdere binnenunits aan een buitenunit, waardoor u meerdere kamers kunt koelen en ruimte en geld kunt besparen. Het systeem kan bestaan uit 2 tot 9 binnenunits die individueel kunnen worden bediend.
 • Een multi split airco werkt als een traditionele airco, maar met meerdere binnenunits die op een buitenunit zijn aangesloten. De airco koelt de lucht af door koelvloeistof door leidingen te pompen van de buitenunit naar de binnenunits, waar warme lucht wordt afgekoeld en vervolgens koude lucht terug de ruimte in wordt geblazen, tot de gewenste temperatuur is bereikt.
 • De kosten van een multi split airco zijn afhankelijk van het aantal binnenunits dat wordt geïnstalleerd. Een multi split airco met twee binnenunits kost gemiddeld tussen de €2.500,- en €4.000,-, terwijl een multi split airco met vijf binnenunits een gemiddelde prijs heeft tussen de €4.900,- en €7.000,-, waarbij elke extra binnenunit gemiddeld tussen de €800,- en €1.000,- kost.
 • Voor de installatie van een multi split airco is professionele hulp van een installateur nodig. Deze zal de juiste grootte en capaciteit bepalen en de binnenunits op de juiste locaties plaatsen, leidingen en kabels aanleggen en het systeem testen om te zorgen dat het correct werkt.

Wat is een multi split airco?

Een multi split airco is een airconditioning systeem dat meerdere binnenunits op een buitenunit aansluit. Dit betekent dat u meerdere ruimtes kunt koelen met een buitenunit, waardoor u ruimte en geld bespaart in vergelijking met het installeren van individuele airconditioning units in elke kamer.

Een multi split airco systeem kan bestaan uit twee tot negen binnenunits die op een buitenunit zijn aangesloten. Elke binnenunit kan individueel worden bediend, zodat u de temperatuur in elke kamer naar uw wens kunt regelen.

De werking van een multi split airco

Een multi split airco werkt op dezelfde manier als een traditionele airco, maar heeft meerdere binnenunits die op een buitenunit zijn aangesloten. De buitenunit wordt geïnstalleerd op een locatie die gemakkelijk toegankelijk is voor onderhoud en reparatie. De binnenunits worden op verschillende locaties in het gebouw geïnstalleerd en zijn via leidingen verbonden met de buitenunit.

Wanneer de airco wordt ingeschakeld, wordt de koelvloeistof door de leidingen gepompt, van de buitenunit naar de binnenunits. De binnenunits zuigen warme lucht aan, koelen deze af en blazen vervolgens koude lucht terug de ruimte in. Dit proces blijft doorgaan totdat de ingestelde temperatuur is bereikt.

Wat zijn de voordelen?

Een multi split airco biedt enkele voordelen vergeleken met traditionele airconditioning systemen. Hier zijn enkele belangrijke voordelen:

 • Efficiëntie: multi split airco’s zijn zeer efficiënt omdat ze een buitenunit delen met meerdere binnenunits. Dit betekent dat u minder energie verbruikt en u geld bespaart op uw energierekening.
 • Flexibiliteit: een multi split airco biedt flexibiliteit bij het koelen van verschillende kamers of ruimtes in een gebouw. Elke binnenunit kan individueel worden geregeld en kan verschillende temperaturen hebben, waardoor u de perfecte temperatuur voor elke ruimte kunt instellen.
 • Kostenbesparing: door slechts één buitenunit te gebruiken, bespaart u installatiekosten en energiekosten. In vergelijking met traditionele airconditioning systemen is de multi split airco kosteneffectiever.
 • Ruimtebesparing: in tegenstelling tot traditionele airconditioning systemen, waarbij elke binnenunit een eigen buitenunit nodig heeft, gebruikt een multi split airco slechts één buitenunit voor meerdere binnenunits. Dit betekent dat u minder ruimte nodig heeft voor het installeren van het systeem.

Wanneer is een multi split airco geschikt?

Een multi split airco is geschikt voor huizen en gebouwen die meerdere ruimtes hebben die moeten worden gekoeld, maar waarbij individuele airconditioning units niet praktisch zijn vanwege ruimte beperkingen of kosten.

Een multi split airco is ook een goede optie als u de temperatuur in verschillende ruimtes individueel wilt regelen. Bijvoorbeeld, als u een kantoor heeft met verschillende afdelingen die verschillende temperaturen vereisen, of als u een huis heeft met meerdere slaapkamers die op verschillende temperaturen moeten worden gehouden.

Wat kost een multi split airco?

De kosten voor een multi split airco zijn afhankelijk van het aantal binnenunits dat wordt geïnstalleerd. Een multi split airco met twee binnenunits kost gemiddeld tussen de €2.500,- en €4.000,-. Een multi split airco met drie binnenunits heeft een gemiddelde prijs tussen de €3.300,- en €5.000,-.

Een multi split airco met vier binnenunits kost gemiddeld tussen de €4.100,- en €6.000,- en een multi split airco met vijf binnenunits heeft een gemiddelde prijs tussen de €4.900,- en €7.000,-. Voor elke extra binnenunit moet u rekening houden met een meerprijs van gemiddeld tussen de €800,- en €1.000,-.

Multi split airco kosten 2024

Soort airco Gemiddelde prijs*
Multi split airco met 2 binnenunits €2.500,- tot €4.000,-
Multi split airco met 3 binnenunits €3.300,- tot €5.000,-
Multi split airco met 4 binnenunits €4.100,- tot €6.000,-
Multi split airco met 5 binnenunits €4.900,- tot €7.000,-
Elke extra binnenunit €800,- tot €1.000,-

*De exacte kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het merk en de grootte van de airco, de complexiteit van de installatie en de arbeidskosten van de installateur.

Hoe wordt een multi split airco geïnstalleerd?

De installatie van een multi split airco vereist de hulp van een professionele installateur. De installateur zal bepalen welke grootte en capaciteit van de airco nodig is voor uw gebouw en zal u adviseren over de beste locaties om de binnenunits te plaatsen.

De installateur zal ook de juiste leidingen en kabels aanleggen om de binnenunits op de buitenunit aan te sluiten. De leidingen worden meestal door de muur of het plafond geleid en zijn niet zichtbaar.

Een van de voordelen van de multi split airco is dat de binnenunits gemakkelijk kunnen worden geïnstalleerd op verschillende locaties in het gebouw, waardoor u maximale flexibiliteit hebt bij het koelen van uw ruimtes. De installateur zal ook zorgen voor een goede isolatie van de leidingen om te voorkomen dat er warmte verloren gaat en om te zorgen voor een optimale koeling.

Na de installatie zal de installateur het systeem testen om ervoor te zorgen dat het correct werkt en dat er geen lekkages zijn in de leidingen.

Is onderhoud nodig?

Net als elk ander airconditioning systeem heeft een multi split airco regelmatig onderhoud nodig om ervoor te zorgen dat het goed blijft werken en om problemen te voorkomen.

Hier zijn enkele belangrijke onderhoudstips:

 • Reinig de filters van de binnenunits regelmatig om te voorkomen dat er stof en vuil zich ophoopt en de luchtstroom belemmert.
 • Houd de buitenunit vrij van bladeren, takken en ander vuil om te voorkomen dat de luchtstroom wordt geblokkeerd.
 • Controleer regelmatig de leidingen op lekkages en laat eventuele lekkages zo snel mogelijk repareren om te voorkomen dat het systeem minder efficiënt werkt.

Multi split airco laten plaatsen? Vergelijk gratis offertes!

Een multi split airco heeft verschillende voordelen vergeleken met traditionele airconditioningsystemen, waaronder efficiëntie, flexibiliteit, kostenbesparing en ruimtebesparing. Door het delen van een buitenunit tussen meerdere binnenunits is de multi split airco zeer efficiënt en kosteneffectief, en biedt het ook meer flexibiliteit bij het koelen van verschillende kamers in een gebouw. Een multi split airco moet wel worden geïnstalleerd door een airco-installateur, het is namelijk een complexe en technische klus.

Via Airco Expres komt u makkelijk in contact met airco installateurs in de regio. Bij het aanvragen van, gratis en vrijblijvende, offertes kunt u tot wel 40% besparen.


Gratis offertes vergelijken!

Veelgestelde vragen over multi split airco’s

Hieronder vindt u enkele veelgestelde vragen over multi split airco’s.

Wat is een multi split airco?

Een multi split airco is een type airconditioningsysteem dat bestaat uit een buiteneenheid die is verbonden met meerdere binnenunits. Hierdoor kunnen meerdere kamers in een gebouw onafhankelijk van elkaar worden gekoeld of verwarmd.

Kan ik met een multi split airco meerdere kamers tegelijkertijd koelen?

Ja, dat kan. Met een multi split airco kunt u meerdere binnenunits aansluiten op een buiteneenheid, waardoor u verschillende kamers tegelijkertijd kunt koelen of verwarmen.

Hoe lang duurt het om een multi split airco te installeren?

De installatietijd voor een multi split airco hangt af van verschillende factoren, zoals het aantal binnenunits dat u wilt installeren en de complexiteit van de installatie. Over het algemeen duurt de installatie van een multi split airco enkele uren tot een dag.

Is er een verschil in geluidsniveau tussen een multi split airco en een single split airco?

Over het algemeen produceert een multi split airco meer geluid dan een single split airco, omdat er meerdere binnenunits op een buiteneenheid zijn aangesloten. Het geluidsniveau kan echter variëren afhankelijk van het specifieke model en de installatie van het systeem. Het is dus belangrijk om te kiezen voor een kwalitatief hoogwaardige airco die is geïnstalleerd door een professional om het geluidsniveau tot een minimum te beperken.