VRF systeem laten plaatsen?


Schakel een gekwalificeerde installateur in voor de installatie.


Gratis offertes vergelijken!

VRF Systeem

Het VRF (Variable Refrigerant Flow) systeem is een innovatief airconditioning- en verwarmingssysteem dat steeds populairder wordt. Dit systeem is zeer efficiënt, flexibel en biedt veel voordelen vergeleken met traditionele systemen.

Op deze pagina leest u alles over VRF systemen. Van het verschil tussen VRF en airconditioning, de werking tot onderhoud en voordelen.

VRF systeem: belangrijkste informatie

 • Een VRF systeem verschilt aanzienlijk van een standaard airconditioner. Een VRF systeem kan zowel koelen als verwarmen, meerdere binnenunits op één buitenunit aansluiten en individueel de temperatuur van elke kamer regelen, terwijl een airco over het algemeen slechts één binnenunit heeft en de temperatuur van de hele ruimte regelt. Bovendien is een VRF systeem energiezuiniger doordat het alleen de kamers koelt of verwarmt die dat nodig hebben.
 • De kosten van een VRF systeem zijn afhankelijk van het model en het aantal binnen- en buitenunits, en kunnen variëren van ongeveer €5.000,- voor kleine gebouwen tot meer dan €100.000,- voor grotere panden.
 • Een VRF systeem gebruikt een elektrische warmtepomp om het koelmiddel door de leidingen te pompen en warmte op te nemen of af te geven met behulp van een condensator en compressor in de buitenunit, terwijl de binnenunits via koelleidingen zijn aangesloten op de buitenunit en onafhankelijk van elkaar werken om de temperatuur in elke kamer te regelen.
 • Er zijn verschillende soorten VRF systemen beschikbaar, zoals de Single Split voor kleine ruimtes, de Multi Split voor meerdere kamers, de Heat Recovery voor warmte-uitwisseling tussen kamers en de Water Source voor gebouwen dicht bij een waterbron. Deze systemen zijn afhankelijk van de grootte en complexiteit van het gebouw en de behoeften van de gebruiker.
 • Om ervoor te zorgen dat een VRF systeem goed blijft functioneren en de levensduur wordt verlengd, zijn regelmatig onderhoudstaken nodig, zoals het reinigen van filters en de buitenunit, het controleren van leidingen, ventilatorbladen en elektrische bedrading, en het laten uitvoeren van periodiek onderhoud door een professional.

Wat is het verschil tussen een VRF systeem en een normale airco?

Een VRF systeem en een airco hebben enkele belangrijke verschillen. Een airco is meestal een eenvoudiger systeem dat alleen kan koelen, terwijl een VRF systeem kan zowel koelen als verwarmen. Een VRF systeem kan ook meerdere binnenunits aansluiten op een buitenunit, terwijl een airco meestal slechts één binnenunit heeft die is aangesloten op een buitenunit.

Een VRF systeem is ook energiezuiniger dan een airco omdat het de energie-efficiëntie maximaliseert door alleen de kamers te koelen of te verwarmen die dat nodig hebben. Bovendien kan een VRF systeem de temperatuur van elke kamer individueel regelen, terwijl een airco de temperatuur van de hele ruimte regelt waarin de unit is geïnstalleerd.

Wat kost een VRF systeem?

De kosten van een VRF systeem verschillen enorm, hierom is een prijsindicatie niet mogelijk. Voor kleine gebouwen binnen de kosten bijvoorbeeld met gemiddeld €5.000,-, maar voor grotere panden kan dit oplopen tot meer dan €100.000,-.

De kosten van een VRF systeem liggen aan het model in combinatie met het aantal binnen- en buitenunits die het systeem bevat.

Hoe werkt een VRF systeem?

Een VRF systeem werkt door middel van een warmtepomp die werkt op elektriciteit. Het systeem pompt het koelmiddel door de leidingen en maakt gebruik van een condensator om warmte op te nemen of af te geven. De buitenunit bevat ook een compressor die de druk van het koelmiddel regelt.

De binnenunits zijn verbonden met de buitenunit via koelleidingen en communiceren met elkaar om de temperatuur in de kamer te regelen. De units werken onafhankelijk van elkaar en kunnen op verschillende tijden en temperaturen werken, afhankelijk van de behoeften van elke kamer.

Wat zijn de voordelen van een VRF systeem?

Er zijn veel voordelen van een VRF systeem vergeleken met traditionele airconditioning- en verwarmingssystemen.

Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

 • Energie-efficiëntie: een VRF systeem gebruikt minder energie dan traditionele systemen omdat het automatisch de temperatuur regelt en de units alleen werken wanneer dat nodig is.
 • Flexibiliteit: een VRF systeem kan worden aangepast aan de behoeften van elk gebouw en kan gemakkelijk worden uitgebreid of aangepast.
 • Comfort: een VRF systeem biedt meer comfort omdat het de temperatuur in elke kamer afzonderlijk kan regelen.
 • Kostenbesparing: hoewel de kosten van een VRF systeem hoger kunnen zijn dan traditionele systemen, kan het op de lange termijn geld besparen vanwege de hogere energie-efficiëntie en de lagere onderhoudskosten.
 • Milieuvriendelijk: een VRF systeem gebruikt minder energie en stoot minder schadelijke stoffen uit, waardoor het milieuvriendelijker is dan traditionele systemen.

Welke soorten VRF systemen zijn er?

Er zijn verschillende soorten VRF systemen beschikbaar, afhankelijk van de grootte en complexiteit van het gebouw en de behoeften van de gebruiker.

 • Single Split: een Single Split is de eenvoudigste vorm van een VRF systeem. Het bestaat uit een buitenunit die verbonden is met een binnenunit. Dit type systeem is geschikt voor kleine ruimtes of voor het regelen van de temperatuur in een kamer.
 • Multi Split: een Multi Split is vergelijkbaar met een Single Split System, maar kan worden uitgebreid om meerdere binnenunits aan te sluiten op een buitenunit. Dit type systeem is geschikt voor het regelen van de temperatuur in meerdere kamers of ruimtes.
 • Heat Recovery: een Heat Recovery is een VRF systeem dat de warmte die vrijkomt bij het koelen van de ene kamer, gebruikt om een andere kamer te verwarmen. Dit type systeem is ideaal voor gebouwen waarin de temperatuur in verschillende kamers moet worden geregeld en waar warmte-uitwisseling tussen kamers gewenst is.
 • Water Source: een Water Source is een VRF systeem dat gebruik maakt van water om de temperatuur te regelen. Het systeem maakt gebruik van een waterpomp om water door de leidingen te pompen en de temperatuur te regelen. Dit type systeem is ideaal voor gebouwen die dicht bij een waterbron liggen en waar water als energiebron kan worden gebruikt.

Hoe onderhoud u een VRF systeem?

Het onderhoud van een VRF systeem is onmisbaar om ervoor te zorgen dat het systeem goed blijft functioneren en de levensduur ervan te verlengen.

Hier zijn enkele belangrijke onderhoudstaken die regelmatig moeten worden uitgevoerd:

1. Reinig de filters: de filters in de binnenunits moeten regelmatig worden schoongemaakt om te voorkomen dat stof en vuil zich ophopen. Dit verbetert niet alleen de luchtkwaliteit, maar ook de efficiëntie van het systeem.

2. Controleer de buiteneenheid: de buiteneenheid van het VRF systeem kan ook vuil en stof verzamelen, wat de efficiëntie kan verminderen. Controleer de buitenunit regelmatig en verwijder vuil en bladeren die zich ophopen.

3. Controleer de leidingen: controleer regelmatig de leidingen en zorg ervoor dat ze goed zijn geïsoleerd om energieverlies te voorkomen.

4. Controleer de ventilatorbladen: de ventilatorbladen in de buitenunit kunnen ook vuil en stof verzamelen, wat de efficiëntie kan verminderen. Controleer de ventilatorbladen regelmatig en maak ze schoon indien nodig.

5. Controleer de elektrische bedrading: controleer regelmatig de elektrische bedrading om ervoor te zorgen dat er geen losse verbindingen zijn en dat alles goed is aangesloten.

6. Laat het systeem regelmatig onderhouden: laat het VRF systeem regelmatig onderhouden door een professionele installateur. Ze kunnen het systeem grondig controleren en eventuele problemen oplossen voordat ze ernstiger worden.

Door regelmatig onderhoud uit te voeren, kan een VRF systeem optimaal blijven presteren en de levensduur ervan worden verlengd.

VRF systeem laten installeren? Schakel een installateur in via Airco Expres!

Een VRF systeem moet u laten installeren door een gekwalificeerde installateur. Gelukkig bent u op de juiste plek, u kunt namelijk via Airco Expres gratis en zonder verplichtingen offertes aanvragen.


Gratis offertes vergelijken!

Veelgestelde vragen over VRF systemen

Hieronder vindt u enkele veelgestelde vragen met antwoord over VRF systemen.

Hoe kiest u het juiste VRF systeem?

Bij het kiezen van het juiste VRF systeem zijn er verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden, zoals de grootte en de complexiteit van het gebouw, het aantal kamers dat moet worden geregeld en het gewenste energieverbruik. Hierom is er niet een simpel antwoord.

Hoe installeert u een VRF systeem?

De installatie van een VRF systeem vereist gespecialiseerde kennis en ervaring. Het is daarom belangrijk om een gekwalificeerde installateur in te huren voor de installatie. Het proces omvat het plaatsen van de buitenunit, het installeren van de binnenunits en het aansluiten van de koelleidingen.

Wat kost een VRF systeem?

De kosten van een VRF systeem beginnen vanaf €5.000,- en kunnen tot grote bedragen oplopen, afhankelijk van de grootte van het systeem.