Airco in Echt laten installeren?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis offertes vergelijken

Airco Echt

Een airco in Echt is de manier om de steeds warmere zomers goed door te komen. Bovendien kan een airco uw huis heel efficiënt verwarmen, waardoor u gasverbruik enorm daalt: een mooie manier om op de vaste lasten te besparen. Benieuwd naar de mogelijkheden?

Start gratis offerteaanvraag!

U ontvangt tot 5 offertes om te vergelijken: kies het beste aanbod en bespaar tot 40%!

Op deze pagina vindt u belangrijke informatie voor het kopen van een airco systeem. We leggen uit wat de vele mogelijkheden zijn, u vindt hier handige prijsinformatie én we geven praktische bespaartips, zodat u niet te veel betaalt!

Gratis offertes vergelijken

Vul het offerteformulier in en ontvang tot wel 5 offertes!

Kies de beste airco installateur

Vergelijk gratis offertes en kies de beste vakman!

Bespaar op de kosten

Kies de goedkoopste airco monteur en bespaar tot 40%.

Ervaren airco monteur Echt

Wilt u verzekerd zijn van een goede service van een ervaren airco monteur in Echt? Maak gebruik van onze gratis offerteservice en kom snel in contact met ervaren en betrouwbare airco installateurs bij u in de buurt. Door te vergelijken op prijs en aanbod weet u bovendien zeker dat u niets te veel betaalt: u bespaart tot wel 40% op de totaalprijs!

Uw voordeel op een rij:

 1. U krijgt een duidelijk beeld van de gemiddelde kosten van een airco in uw regio.
 2. Zo kiest u gemakkelijk de installateur met het beste aanbod.
 3. U bespaart tot wel 40% op de totaalprijs.
 4. De offerteservice is gratis en zonder verdere verplichtingen!


Waarom een airco plaatsen in Echt?

Een airco heeft tal van grote voordelen. Niet gek dus dat steeds meer mensen kiezen voor een airco in huis! Een airco is met name bekend voor het verkoelen van huizen: het zorgt tijdens warme dagen voor een aangename binnentemperatuur, waardoor u ’s nachts beter slaapt en overdag productiever en energieker bent!

Maar er is nog veel meer!

Wist u dat een airco bijvoorbeeld ook heel efficiënt kan verwarmen? Zo kunt u uw huis heel gericht warmhouden en besparen op de gasrekening. Dat is, zeker met de stijgende gasprijzen, een heel groot voordeel. Een airco is een effectief apparaat voor een goede klimaatbeheersing in huis.

Grootste voordelen van een airco

 • Een airco houdt uw huis op warme zomerdagen heerlijk koel.
 • In de winter kan een airco uw huis heel efficiënt verwarmen.
 • Zo hebt u het hele jaar door een aangename binnentemperatuur.
 • Een airco zuivert de lucht en zorgt voor een betere luchtkwaliteit.
 • In een koeler huis slaapt u beter en bent u productiever.

airco Echt

Wat kost een airco in Echt?

De kosten van een airco in Echt beginnen vanaf €350,- tot €600,- als u kiest voor een mobiele airco. Deze staat niet vast en is dus te gebruiken in verschillende kamers. Tot slot is er nog de keuze voor een vaste airco. Een split airco, met een binnen en buitenunit, kost gemiddeld €1.250,- tot €2.000,- en voor een multi split airco met meerdere binnenunits liggen de kosten rond de €2.100,- tot €2.800,-.

Tot slot is er ook de keuze voor een airco zonder buitenunit. Deze is iets goedkoper, gemiddeld rond de €1.400,- tot €2.200,-.

Airco kosten 2023

Type airco Gemiddelde prijs* exclusief installatie
Split airco €1.250,- tot €2.000,-
Multi split airco €2.100,- tot €2.800,-
Airco zonder buitenunit €1.400,- tot €2.200,-

*Let op: dit zijn richtprijzen die per airco installateur verschillen. De prijs is exclusief installatiekosten. Exacte prijs weten? Vergelijk dan gratis offertes!

Airco plaatsen in Echt?

Vind snel een airco installateur bij u in de buurt en bespaar tot 40%!

Hoeveel kost de airco installatie in Echt?
De installatiekosten beginnen bij een standaard split airco rond de €350,- tot €400,-. Bij een multi split airco is dit iets meer, rond de €600,- tot €650,-. Houd er rekening mee dat de montagekosten flink kunnen stijgen afhankelijk van het aantal extra binnenunits dat u laat plaatsen! Tot slot betaalt u voor de plaatsing van een monoblock airco gemiddeld €450,- tot €500,-.

Type airco Montagekosten inclusief voorrijkosten*
Split airco €350,- tot €400,-
Multi split airco €600,- tot €650,-
Airco zonder buitenunit €450,- tot €500,-

*Let op: dit zijn gemiddelde tarieven die kunnen verschillen. Voor de exacte prijs vraagt u het beste gratis en vrijblijvend offertes aan!

Prijsvoorbeelden 2023

Twee single split airco’s: een klant wilde graag twee single-split airco’s plaatsen om de bovenverdieping en de benedenverdieping efficiënt te kunnen koelen. Dit bleek na berekening goedkoper dan het plaatsen van een multi split airco. De kosten waren in totaal €3.525,-.
Multi split airco: bij deze klant was het plaatsen van een multi split airco voordeliger, omdat de binnenunits beide vlak bij de buitenunit konden hangen. Het ging in totaal om een airco van 7kW. De totaalkosten waren €3.350,-

Welke factoren hebben invloed op de prijs van een airco?

De prijs van de airco verschilt per situatie. Dit hangt af van het soort airco dat u kiest en natuurlijk de montagekosten. Toch zijn er nog meer belangrijke factoren die meespelen, zoals de inhoud van de ruimte die u wilt verkoelen of verwarmen en de isolatie hiervan.

De kosten van een airco zijn afhankelijk van:

 • Type airco: welk type airco u kiest. Een mobiele airco is bijvoorbeeld goedkoop in aan maar is minder efficiënt. In gebruik is een vaste airco juist weer een stuk goedkoper!
 • Grootte en isolatiewaarde van de ruimte: hoe groter de ruimte, des te meer vermogen u nodig hebt. Bovendien zal een airco bij een slechte geïsoleerde ruimte harder moeten werken om de kamer te koelen dan bij een goed geïsoleerde ruimte. Hierdoor is de airco in gebruik een stuk duurder.
 • Benodigde vermogen: over het algemeen geldt, hoe hoger het vermogen hoe hoger de kostprijs. Een hoog vermogen is niet altijd de beste keuze. Een te hoog vermogen betekent dat u onnodig veel stroom verbruikt en een te laag vermogen betekent dat de airco de ruimte niet optimaal verkoelt.
 • Gekozen merk: er zijn tal van merken als het aankomt op airco’s. Sommige merken zijn duurder dan andere, het verschil zit hem vaak in het gemak van de bediening en het uiterlijk van de airco’s.
 • Kosten airco installateur: de prijs van een airco installateur verschilt per vakman. Elke specialist hanteert een eigen uurtarief, waardoor de montagekosten per bedrijf flink kunnen verschillen.

Op zoek naar een airco monteur uit Echt?

Vraag gratis offertes aan om te besparen op de kosten!

Wat doet een airco installateur Echt?

Wilt u een airco kopen en installeren, dan is het slim om een airco installateur uit Echt in te schakelen. Naast het plaatsen van de airco, geeft hij ook een persoonlijk advies bij de aankoop en verzorgt hij het onderhoud en eventuele reparaties die later nodig zijn!

Dit zijn de belangrijkste werkzaamheden van een airco monteur in Echt:

 • Persoonlijk advies: met betrekking tot de soort airco, het benodigde vermogen en het beste merk.
 • Airco plaatsen: de vakman helpt met het kiezen van de beste locatie en installeert de airco zodat deze zo zuinig mogelijk werkt.
 • Airco onderhoud: met goed onderhoud verlengt u de levensduur van de airco. De expert maakt de installatie schoon en vult het koudemiddel weer bij.
 • Airco reparaties: bij beschadigingen is een reparatie nodig. Dit bestaat meestal uit het vervangen van één of meerdere kapotte onderdelen.

airco installatie Echt

Airco installatie Echt: welke keuzes zijn er?

Wilt u een airco laten installeren in Echt, dan heeft u de keuze uit veel verschillende modellen. Er is niet één beste keuze: u moet echt de beste keuze maken voor uw eigen situatie. Dit hangt onder meer af van uw persoonlijke wensen en het budget.

Hieronder leggen we uit wat de opties zijn. Komt u er zelf niet uit? Schakel dan een ervaren airco monteur in. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar!

1. Mobiele airco

De mobiele airco is budgetvriendelijk en geschikt om verschillende kamers op verschillende momenten te koelen. Zo koelt u bijvoorbeeld uw woonkamer overdag en ’s avonds de slaapkamer voor een betere nachtrust. Houd er wel rekening mee dat de mobiele airco altijd moet staan bij een raam, omdat er een afvoerslang bijzit. Ook is een mobiele airco lang niet zo efficiënt als een split airco. Wilt u minder verbruikskosten, dan is dit een goed alternatief.

De kosten voor een mobiele airco beginnen rond de €350,- tot €600,- en is daarmee het goedkoopste model.

2. Split airco

De split airco is een vaste airco met een binnen- en buitenunit. Deze is een stuk kleiner en subtieler dan de mobiele airco en past daardoor beter in het interieur. Als bijkomend voordeel is de split airco ook stil omdat de motor aan de buitenkant van het huis zit.

De split airco is de beste keuze als u hiermee één kamer of verdieping wilt verkoelen of verwarmen. Welk vermogen u hiervoor nodig heeft hangt weer af van de inhoud van de ruimte. De prijs voor een split airco begint vanaf €1.250,- tot €2.000,-.

3. Multi split airco

Een multi split airco is vergelijkbaar met de single split airco. Het verschil? Bij een multi split airco kunt u tot 8 binnenunits aansluiten op slechts één buitenunit! Dit houdt in dat u verschillende verdiepingen en kamers op hetzelfde moment kunt verkoelen, zonder dat de buitengevel vol hangt met buitenunits!

De multi split airco is wel iets duurder in installatiekosten, omdat de verschillende binnenunits allemaal verbonden moeten worden met de buitenunit. Om dit netjes weg te werken bent u iets meer geld kwijt. Kijk daarom altijd of het goedkoper is om te kiezen voor een multi split airco of voor meerdere single split airco’s!

De prijs voor een multi split airco begint vanaf €2.100,- tot €2.800,-.

4. Airco zonder buitenunit

Tot slot is er de airco zonder buitenunit, ook wel de monoblock airco genoemd. Deze is goedkoper in aanschaf omdat er geen buitenunit is. De airco wordt in de meeste gevallen tegen de muur bevestigd en aan de buitenkant van de gevel plaatst de vakman een ventilatierooster. Hierdoor wordt de warme lucht en het condenswater afgevoerd.

De airco zonder buitenunit is iets groter dan de split airco’s omdat alle onderdelen in één unit zitten. Uiteraard hoeft dit geen enkel probleem te zijn als u de airco op een plek plaatst waar deze niet in de weg hangt. De kosten voor een airco zonder buitenunit liggen rond de €1.400,- tot €2.200,-.

Op zoek naar een airco installateur in Echt?

Vergelijk gratis offertes en vind zo snel een expert bij u in de buurt!

Gratis offertes ontvangen

Airco plaatsen Echt: verschillende modellen

Laat u een airco in Echt plaatsen? U heeft dan volop keuze uit verschillende modellen! Zo vindt u het geschikte model, zelfs als u niet veel ruimte heeft in uw woonkamer. Een vakman geeft u hierin uiteraard een persoonlijk advies en helpt met het bepalen van de beste locatie. U heeft onder meer de keuze uit deze modellen:

 • Wandmodellen: een wandmodel airco plaatst de vakman tegen de wand, vaak bovenaan. Zo ervaart u zo min mogelijk overlast. Het voordeel van het wandmodel, is dat deze in veel gevallen de goedkoopste keuze is. U bedient een wandmodel airco met een afstandsbediening of uw eigen smartphone. De warme lucht wordt via de bovenkant verzameld en de koude lucht wordt via de voorkant weer uitgeblazen.
 • Casettemodellen: dit castte model wordt tegen het plafond bevestigd. Het is zelfs mogelijk om deze in te bouwen in het plafond, in de meeste gevallen betekent dit wel dat u het plafond moet verlagen. De casette airco’s verzamelen de warme lucht via het middel en blaast de koude lucht weer uit aan de vier zijkanten.
 • Vloermodellen: een vloermodel airco wordt laag tegen de muur geplaatst, waardoor het lijkt alsof deze inderdaad op de vloer staat. Een voordeel hiervan is dat u de vloermodellen eenvoudig in een hoekje wegstopt en het zo minder opvalt. De warme lucht gaat via de voorkant naar binnen. Aan de boven- en voorkomt komt ook de koude lucht weer naar buiten.

Airco onderhoud

Nadat u een airco heeft laten plaatsen, is het belangrijk om rekening te houden met airco onderhoud. Airco onderhoud zorgt ervoor dat uw airco langer mee gaat en goed en zuinig blijft werken. Dit voorkomt onnodige reparatiekosten en een onnodig hoog stroomverbruik.

Het is aan te raden om het airco onderhoud uit te besteden aan een expert, zodat u zeker weet dat de installatie goed werkt. Er zijn wel een paar taken die u zelf kunt doen, zoals het schoonmaken van de filters. Deze kunt u daarna eventueel afspoelen als ze echt heel vies zijn. Andere onderdelen van onderhoud zijn: het reinigen van de verdamper, de condensor, de afgover en de pomp. Tot slot vult de vakman het koudemiddel weer aan, dit mag u niet zelf doen. U laat eenmalig onderhoud uitvoeren vanaf €140,-.

airco reparatie Echt

Airco laten plaatsen in Echt?

Kies de airco monteur met het beste aanbod en bespaar op de kosten!

Hoe werkt een airco in Echt?

Heeft u interesse in een airco in Echt? Dan is het belangrijk om u goed in te lezen: want hoe werkt zo’n airco eigenlijk? Het draait bij airco’s om een natuurkundig proces, waarbij het kookpunt van een vloeistof kan veranderen naarmate de druk verandert. Ook is het belangrijk om te weten dat vloeistof bij het verdampen juist warmte opneemt uit de omgeving en tijdens het condenseren de warmte juist weer afgeeft.

Hoe werkt dat nu bij een airco?

In de airco zit een compressor. Deze compressor stuurt het koudemiddel onder hoge druk naar de binnenunit: hier is op dat moment een verdampingsproces gaande. Dit zorgt ervoor dat de warmte uit de woning wordt opgenomen. Een expansieventiel verlaagt de druk van het koudemiddel, waardoor het in de buitenunit gaat condenseren: de warmte wordt naar buiten afgevoerd. Zo blaast de airco lekker koele lucht naar binnen, en juist warme lucht naar buiten. Dit proces herhaalt zich continu: binnen blijft het een heerlijk koele temperatuur.

Airco Echt kopen: waar moet ik op letten?

Het kopen van een airco in Echt is niet iets dat u elke dag doet. Er zijn veel verschillende airco modellen en systemen. Hoe weet u dan dat u de juiste keuze maakt? Hieronder geven we u 4 belangrijke aandachtspunten voor het kiezen van de beste airco. Als u er zelf niet uitkomt dan helpt een airco monteur uit Echt u graag met de koop en installatie: vergelijk gratis en vrijblijvend offertes!

1. Type airco

Vraag uzelf eerst af welk type airco u wilt. Hier komt u achter als u eerst kijkt naar uw wensen. Wilt u één kamer of verdieping kunnen koelen voor een hoger woongenot? Kijk dan naar een split airco. Heeft u een klein budget maar wilt u het liefst meerdere kamers kunnen koelen? Dan is een multi split airco voor u misschien de beste keuze. Laat u hierbij adviseren door een vakman als u niet zeker weet welk type airco voldoet aan uw wensen.

2. Het vermogen

Het is belangrijk om het juiste vermogen te kiezen. Een te hoog vermogen zorgt voor een onnodig hoog stroomverbruik en een te laag vermogen houdt in dat de airco niet sterk genoeg is om de ruimte echt efficiënt af te koelen. Om het juiste vermogen te berekenen kunt u een vakman inschakelen, die dan echt goed kijkt naar de ruimte en de isolatie hiervan.

Eventueel kunt u zelf de volgende vuistregel hanteren om een schatting te maken van het benodigde vermogen.

Neem de inhoud van de ruimte en vermenigvuldig dit met factor 30, 40 of 50. Kies voor factor 30 als de woning goed geïsoleerd is, factor 50 als de woning slecht geïsoleerd is en voor factor 40 als uw huis redelijk geïsoleerd is.

Oppervlakte ruimte Inhoud ruimte (bij een hoogte van 2,70m) Benodigd vermogen (bij een redelijk geïsoleerde ruimte)
20 m² 54 m³ 2.2 kW
40 m² 108 m³ 4.3 kW
60 m² 162 m³ 6.5 kW
80 m² 216 m³ 8.6 kW

Let op: dit zijn gemiddelden. Wilt u exact weten hoeveel vermogen u nodig heeft, vraag dan een ervaren installateur.

3. Welke functies wil ik?

Vraag uzelf ook af welke functies u wilt. De airco kan uw huis koelen, maar steeds meer mensen kiezen voor een airco omdat deze juist ook verwarmt. De airco kan uw huis heel snel en efficiënt verwarmen, waardoor het gebruik van radiatoren of vloerverwarming overbodig wordt. U bespaart hiermee heel veel gas en dat is met de alsmaar stijgende gasprijs een hele goede reden om te investeren in een airco die ook verwarmt!

4. Wat is het stroomverbruik?

Om te voorkomen dat uw airco te veel stroom verbruikt is het slim om te kiezen voor een installatie met een goed energielabel. Het is zonde als u bespaart op de kosten van een airco maar dat de stroomkosten daarna wel heel hoog zijn. De meest efficiënte airco’s zijn systemen met energielabel A+++. Natuurlijk verschilt het stroomverbruik per type airco. Kijk in de tabel hieronder voor het gemiddelde stroomverbruik van verschillende airco’s. Zo kunt u inschatten wat het gebruik van een single split airco u jaarlijks gaat kosten.

Type airco Stroomverbruik per uur Stroomverbruik per dag* Stroomverbruik per jaar**
Multi split airco (2 of meer binnenunits) 1,65 KwH – €0,89 13,2 KwH – €7,84 528 KwH – €299,20
Single split airco 0,75 KwH – €0,41 6 KwH – €3,24 240 KwH – €129,60

*Let op: hierbij gaan we uit van een gemiddeld verbruik van 8 uur per dag en een prijs van €0,54 per kWh.
** Let op: hierbij gaan we uit van een gemiddeld verbruik van 40 dagen per jaar, 8 uur per dag.


Kies voor de beste airco installateur in Echt!

Vergelijk offertes en kies zo de airco installateur met het beste aanbod!

Gratis - Vrijblijvend

Welke merken airco’s zijn er?

Als u de hulp inschakelt van een erkende airco installateur in Echt, dan heeft u volop de keuze uit verschillende airco merken. Een vakman helpt u met het kiezen van het beste merk. Er is namelijk niet één beste merk, maar wel een beste merk voor uw situatie. Zo heeft u onder meer de keuze uit deze merken:

 • Mitsubishi: zowel particulieren en bedrijven kunnen bij dit merk terecht voor uitstekende klimaatsystemen. Dit merk levert airco’s die heel zuinig in gebruik zijn.
 • Panasonic: hier kunt u terecht voor zowel single- als multi split airco’s. De eenvoudige installaties zijn bovendien te bedienen vanaf uw eigen smartphone.
 • Daikin: dit is een betrouwbaar merk met het oog op een beter milieu. De airco’s zijn eenvoudig in gebruik en hebben een uitstekend energielabel.
 • Toshiba: dit merk levert een heel breed aanbod aan klimaatsystemen, waaronder een all-in-1 systeem dat aan te sluiten is op de vloerverwarming.
 • Tristar: met Tristar kiest u voor een uitstekend merk dat airco’s tegen een lage prijs aanbiedt. Bijkomend voordeel is dat de airco’s van Tristar geluidsarm zijn.
 • AEG: dit merk biedt verschillende airco’s aan met energielabel A en A+. Ze bieden een uitstekende prijs-kwaliteit en streven naar functionele én stijlvolle airco’s.
 • LG: op het gebied van airco’s is LG echt een A-merk. De airco’s zijn van goede kwaliteit, energiezuinig en zien er ook nog eens stijlvol uit.

Recente aanvragen:


Airco installateur in Maastricht
Airco laten installeren in Venray
Airco onderhoud in Heerlen
Airco laten repareren in Brunssum
Airco kopen in Venlo
Split airco in Weert
Airco installatie in Kerkrade
Airco installateurs in Hoensbroek
Mobiele airco in Roermond
Airco onderhouden in Landgraaf
Airco reparatie in Sittard
Multi split arico in Geleen

Airconditioning Echt: handige bespaartips!

Besparen op de kosten van uw nieuwe airco in Echt? Dat is zeker mogelijk! Hieronder geven we een aantal praktische bespaartips, zodat u nooit te veel betaalt!

 • Lokale monteur: door te kiezen voor een installateur in uw eigen regio houdt u de voorrij- en leveringskosten zo laag mogelijk. Zo bent u een stuk goedkoper uit op de totaalprijs!
 • Voordelig merk: kies voor een merk met betaalbare airco’s, zoals Carrier of Tristar. Het grote verschil zit hem vaak in de bediening en het uiterlijk van de airco’s, niet in de kwaliteit.
 • Help zelf mee: vraag de installateur of er iets is dat u kunt doen om te helpen tijdens de installatie, zoals het leegmaken van de ruimte of het ophangen van de binnen- of buitenunit.
 • Vergelijk gratis offertes: u kiest zo gemakkelijk de vakman met het beste aanbod en bespaart zo tot wel 40% op de totaalprijs!

Is er een subsidie voor airco’s?

Helaas, op dit moment is er geen subsidie voor airco’s in Nederland. Wilt u uw huis koelen of verwarmen met een airco, dan betaalt u de kosten zelf.

Maar er is wel een andere subsidie!

Als u investeert in de installatie van een warmtepomp dan komt u in aanmerking voor de ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing). Een warmtepomp is ook in staat om te koelen, wat uw woongenot verhoogt. Meer over deze subsidie leest u op rvo.nl.

airco installateur Echt

Besparen op de kosten van een airco in Echt? Vergelijk gratis offertes!

Wilt u een airco in Echt laten plaatsen zodat u deze zomer koeltjes doorkomt? Dat is een investering waar u geen spijt van krijgt. Zeker als u last hebt van allergieën en huisstofmijt is een airco een uitstekende keuze, want deze zuivert de lucht! Op zoek naar een monteur om u bij de aankoop te helpen?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt hierna zo snel mogelijk de prijzen van verschillende experts in uw regio. Kies de vakman met het beste aanbod en u bespaart tot wel 40% op het laten plaatsen van uw nieuwe airco! Bovendien is de offerteaanvraag gratis en verder helemaal vrijblijvend, dus u zit nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken

Veelgestelde vragen

Wanneer u een airco in huis overweegt, zijn vast een aantal vragen die in u opkomen. Waar moet u de airco plaatsen? Welk vermogen heb ik nodig? En wat kost een airco in huis? Om uw zoektocht naar het antwoord makkelijker te maken, vindt u hieronder het antwoord op de veelgestelde vragen.


U bepaalt zelf waar u de airco plaatst. Wel is het belangrijk dat deze op een plaats hangt waar u geen overlast ervaart. U wilt niet rechtstreeks in de koele lucht zitten en voor een goede werking is het belangrijk dat er geen directe zon op de airco valt. Verder is elke ruimte mogelijk. Veel mensen kiezen voor de slaapkamer, zodat ze een betere nachtrust hebben.
De prijs van een airco installatie begint rond de €350,- tot €400,- bij een split airco. Voor een multi split airco liggen de montagekosten rond de €600,- tot €650,- en kiest u voor een airco zonder buitenunit dan liggen de kosten slechts rond de €450,- tot €500,-. De prijs voor de installatie van de airco hangt af van het type airco en het aantal binnenunits.
Het gemiddelde uurtarief van een airco installateur is €80,-. Dit tarief verschilt per expert en hangt onder meer af van de locatie van de installateur, zijn ervaring en de exacte werkzaamheden die hij uitvoert. Voor een precieze prijsindicatie vraagt u het beste gratis offertes aan.
De prijs voor een vaste airco begint vanaf €1.250,- tot €2.000,-. Dit is de prijs voor een split airco, geschikt voor het verkoelen en verwarmen van één ruimte of verdieping. Wilt u meerdere kamers of verdiepingen verkoelen, dan is een multi split airco de beste optie, deze kost ongeveer €2.100,- tot €2.800,-.
Kies de beste airco voor uw situatie. Vraag uzelf af welke functies u wilt, wat u belangrijk vindt in een airco en hoe u deze wilt gebruiken. Zo vindt u de beste en voordeligste airco. Meerdere kamers in huis koelen op hetzelfde moment? Kies dan een multi split airco. Verschillende kamers op verschillende momenten koelen? Dan is een mobiele unit misschien voordeliger.

Het is toegestaan om zelf uw airco te plaatsen. Dat wil zeggen: het ophangen van de binnen- en de buitenunit. Voor het installeren van de airco en het koelmiddel moet u de hulp van een airco installateur inschakelen. Wij raden aan om de hele montage uit te besteden aan een vakman. Dit voorkomt beschadigingen aan de airco en aan de muur.
Airco’s hebben verschillende functies: zij kunnen zowel koelen als verwarmen. Wilt u de ruimte koelen, dan is het slim om de airco in de ochtend al aan te zetten wanneer het nog minder warm is. Het is voor de airco gemakkelijker om de ruimte koel te houden dan om een hele warme ruimte volledig af te koelen: zo verbruikt u minder stroom!
Nee, een airco is niet ongezond. Er wordt vaak gedacht dat vieze filters bacteriën verspreiden, maar het tegenovergestelde is waar: airco’s zuiveren de lucht en zorgen voor een betere luchtkwaliteit. Als u uw filters goed reinigt is er geen enkele reden dat een airco ongezond zou zijn.
Een standaard airco gebruikt ongeveer 1 kWh per uur. Stel dat u de airco zo’n 8 uur aan laat staan op een dag, dan kost dit gemiddeld €1,80 tot €2,- afhankelijk van het stroomtarief. Hoe hoger het vermogen van de airco, hoe meer stroom de installatie verbruikt. Ook zijn mobiele airco’s in gebruik een stuk duurder dan vaste airco’s.
Dit hangt af van de inhoud van de ruimte die u wilt verkoelen of verwarmen. Neem de inhoud in kubieke meters en vermenigvuldig dit met factor 30 (bij een uitstekende isolatie), factor 40 (bij een redelijke isolatie) en factor 50 (bij een slechte isolatie) en u hebt een indicatie van het benodigde vermogen!